1. Vigilare, Ivo Josipović i komunističko-totalitarni mentalitet

Ovaj komentar našeg teološkog urednika Petra Nodila izazvao je iznimno jake reakcije i to kako pozitivne tako i one negativne. U njemu Nodilo kritički i argumentirano progovara o pojedinim akcijama katoličke udruge Vigilare. Kao što smo već napisali – to je “komentar čija će se važnost i relevantnost, uvjereni smo, pokazati u razdoblju koje dolazi”.

2. Nadbiskup Hoser: Crkva će naći rješenje za Međugorje koje će sve zadovoljiti

Foto: Mateo Ivanković.

Međugorje je ove godine bila “vruća tema” koju smo pozorno pratili. Jedan od članaka s kojima smo, nadamo se, pomogli produbiti percepciju svega što se u Međugorju događa, jest ovaj ekskluzivni razgovor s tadašnjim posebnim papinim izaslanikom za Međugorje, nadbiskupom varšavsko-praškim Henrykom Hoserom. Bitno.net bio je jedini medij na svijetu kojemu je Hoser tijekom boravka u Međugorju dao veliki intervju.

3.  Hrvatski novinari i političari, korištenje srednjeg vijeka kao metafore za ‘nazadnost’ govori samo o vašoj neobrazovanosti

Povjesničar Ante Vučić u ovom je tekstu napravio ono što i inače radi najbolje: raskrinkao još jedan mit koji je općim mjestom lijevo-liberalne hrvatske inteligencije. Ovaj put o srednjem vijeku kao o ‘mračnom dobu’. “Nevjerojatno je nakon više od jednog stoljeća kritičkog, znanstvenog istraživanja srednjeg vijeka i dalje čitati ovakva pseudoznanstvena iskorištavanja jednog povijesnog razdoblja”, piše on.

4. Nikolina Nakić o istinskoj pozadini medijskog sukoba Lidije Bačić i Brune Šimleše

Foto: Promo.

Naša Nikolina Nakić i ove je godine napisala nekoliko izvrsnih kolumni u kojima je iz perspektive katoličke žene-intelektualke analizirala društvena zbivanja u Hrvatskoj. Odabrali smo ovaj tekst jer je progovorio o pogrešnoj percepciji žene koja dominira u hrvatskoj javnosti.

5. Povjesničar Trpimir Vedriš: Europa klizi prema samouništenju, a jedini način na koji kršćani to mogu spriječiti jest osobni odgovor na Božji poziv

Foto: Privatni arhiv.

Katolički intelektualac Tihomir Vedriš progovorio je u ovom razgovoru o čitavom nizu važnih pitanja koje hrvatski javni diskurs obično zanemaruje (kriza Europe koja zahtijeva djelovanje, odnos prema islamu, uloga kršćanstva u svemu tome i odnos europskog kršćanstva prema toj ulozi). Razgovor je važan zato što je i prvi značajniji istup takve vrste u medijima ovoga intelektualca od kojeg ćemo, sigurno, još puno čuti.

6. Razgovori s Petrom Buljanom i Romanom Bilaver (Božja pobjeda)

Naš je portal i ove godine pomno pratio zbivanja na duhovnoj glazbenoj sceni, kroz razgovore s glazbenicima i prikaze njihovih pjesama. U ovom izboru spojili smo u jedno dva razgovora koja imaju puno dodirnih točaka – onaj s Petrom Buljanom, vođom slavljeničkog tima zajednice Božja pobjeda, i Romanom Bilaver, autoricom brojnih duhovnih pjesama, među njima i mnogih koje taj slavljenički tim izvodi. Njih dvoje spaja pripadnost istoj molitvenoj zajednici, ali i novi senzibilitet pristupa duhovnoj glazbi, onaj koji pravilno inzistira na primatu duhovnog nad onim striktno “glazbeničkim”, ne zanemarujući pri tome produkcijske i izvođačke standarde.

7. Analiza buđenja katoličkih ‘liberala’ u Hrvatskoj – ili slabašan dijalog o vjeri i slabašna vjera u dijalog

Naš suradnik Valentino Findrik u ovom je iznimno važnom tekstu analizirao pokrete u Hrvatskoj koji, polazeći od katoličkog identiteta, pokušavaju zastupati stajališta koja su u raskoraku s katoličkom doktrinom. Promiču li takvi vjernici doista dijalog i solidarnost te međusobnu odgovornost u društvu i Crkvi ili imaju drugačiji učinak? Ovaj tekst odgovara na to.

8. Jesu li libertarijanizam i katoličanstvo spojivi?

Foto: Shutterstock.com

Ovaj tekst našeg Ive Džebe pokrenuo je važnu raspravu o protumarksističkoj doktrini kojoj se u Hrvatskoj oduševljava sve veći broj katolika, ali o kojoj je valjalo kritički progovoriti. “Možda se pitate: koja je onda katolička pozicija ako odbacujemo i libertarijanizam i marksizam? Odgovor je jasan i u tekstu već spomenut, iako, nažalost, nedovoljno poznat: Socijalni nauk Katoličke Crkve”, piše Džeba u njemu.

9. Engleski katolik u Hrvatskoj: Često me Hrvati pitaju što zapravo radim ovdje, evo što im odgovaram…

Foto: Unicath

U 2017. dobili smo novog kolumnista na kojeg smo iznimno ponosni – Robina Harrisa, britanskog publicista, povjesničara, političara, katoličkog vjernika… Njegove kolumne izniman su prilog javnoj raspravi u ovoj zemlji, s analizom političkih, društvenih i crkvenih zbivanja koje kombiniraju intelektualnu kompetentnost i katolički idealizam s onim specifičnim engleskim duhovitim i pronicljivim stilom pisanja. Mogli smo odabrati bilo koju od kolumni, ali odabrali smo onu prvu s kojom se predstavio.

10. Ivan Santini, nova zvijezda hrvatske nogometne reprezentacije: Kako su me križevi i pustinja u karijeri približili Bogu

Foto: Marina Škarica/Nova Eva

Fenomen povezanosti nogometa i vjere već je odavno “upao u oči” i svjetovnim medijima u ovoj zemlji. Često se u tim medijima mogu pročitati svjedočanstva vjere hrvatskih, ali i inozemnih nogometaša. Svako svjedočanstvo jest važno, ali ipak se rijetko događa da neka od njih pokažu dublji vjerski život koji prelazi tek korištenje kršćanske vjere kao mogućeg praktičnog “pomagala” u stresom ispunjenom sportskom životu, korištenje koje često graniči s praznovjerjem. Međutim, ima i onih drugačijih koja nam ispričaju priču o vjeri kao temelju svega što ti sportaši žive i rade, priču o Bogu koji je na prvome mjestu i koji definira odnos prema sportu kojim se bave. Svjedočanstvo Ivana Santinija jedno je od takvih, ono koje nas potiče promisliti i o našem odnosu prema vjeri.

Čitamo se u idućoj godini!

Vaš,

Bitno.net