Svidjelo nam se to ili ne, umjetna inteligencija polako postaje dio naše svakodnevnice.

Prvo se u mainstream probio Chat GPT, slijedio ga je Bing AI, a kratko vrijeme dijeli nas od trenutka kada će Googleov Bard biti dostupan u cijelom svijetu.

O nekima od njih već smo pisali, a s Chat GPT-jem smo čak vodili i zanimljiv razgovor o vjeri i Crkvi u Hrvatskoj. No to su samo internetske tražilice i sustavi za razgovor, snažnija implementacija UI u drugim svakodnevnim životnim aktivnostima tek nas očekuje. Stoga smo odlučili pitati ekipu na našem Instagram profilu kako gleda na širenje umjetne inteligencije.

Rezultati su poprilično pesimistični.

Integraciju u svakodnevni život apsolutno podržava 3% naših fanova, a redovitu ju koristi još njih 8%. Tu negdje, na malih 11%, trenutno prestaje pozitivan pogled Instagram fanova Bitno.net-a na UI.

Većinu glasova pokupio je odgovor “vrlo sam oprezan” (njih 47%) dok je 42% fanova odgovorilo kako “nikako ne podržava” ulazak umjetne inteligencije u njihove života.

‘UI nikada neće biti u rangu s čovjekom’

Posebno su zanimljivi (zanimljivo je i optimističniji) odgovori koje su nam korisnici Instagrama poslali u inbox.

Ovdje navodimo neke od njih:

“Osobno radim poslije posla na jednoj duhovnoj knjizi i koristim Chat GPT za neke strukture i ideje. (…) Na početku sam pustio da mi piše tekstove, ali oni ispadaju psihološki, a ne duhovni. UI ne kuži Božju riječ kao što je čovjek može skužiti. Tekst ipak pišem bolje sam, ali mi dosta pomaže da pronađem strukturu i dodatne ideje. UI je alat koji može čovjeku pomoći i treba služiti čovjeku, a ne ga zamijeniti.”

“To je novi alat. Zamislite ljude prije nekoliko godina kako se boje novih izuma poput kalkulatora, mobitela, aviona, kompjutera itd. Ništa samo po sebi ne mora biti loše i nemoralno ako mi to na taj način ne upotrijebimo. Ili bi možda mogli živjeti kao Amiši da se zaštitimo od svega.”

“Mislim da ljudi nisu dovoljno informirani o tome što zapravo znači ‘umjetna inteligencija’. To nije nekakav stroj koji sam od sebe nešto radi – to je sve isprogramirao čovjek da sebi olakša neke svakodnevne radnje i mislim da je to ok. Voljela bih čuti ljude zašto su glasali za ‘nimalo ne podržavam’ jer i oni nesvjesno svaki dan koriste umjetnu inteligenciju u nekakvom obliku (Google pretraživač, Instagram algoritmi, predložene reklame…).”

“Umjetna inteligencija nikada neće biti u rangu s uzvišenom čovjekovom svrhom koju ima od Boga. Koliko god na prvi pogled olakšava čovjeku život, s druge strane je velika opasnost da čovjek prestane misliti svojom glavom, da se prestane izgrađivati kao osoba i tako zanemari svoj potencijal najsloženijeg stvorenog bića.”

“Nedavno sam otvorila Bing AI image creator na pregledniku Microsoft Edge. Na osnovu unesenih riječi alat stvara fotografije. I unesem tako ‘Jesus, love’ i ne izbaci mi ništa. Unesem ‘Jesus, heaven’, ništa. Unesem nakon toga ‘Satan’, ‘hell’ i izbaci mi više slika pakla i đavla. I mislim da to nije slučajno. Općenito smatram da nismo dovoljno obučeni za korištenje tehnologije koja se prenaglo razvila i da je krajnje vrijeme da se krenu održavati edukacije o ispravnom korištenju tehnologije. Također bi to trebao popratiti i rad psihologa i psihijatara s obzirom na sve brojnije iskrivljene slike sebe i stvarnosti koju korisnici društvenih mreža stječu. I za kraj, nema toga što nas uz Boga, ispravan odnos s Njim i molitvu, može zarobiti i upravljati nama, tako da se nemamo čega bojati, samo biti svjesni svih dobrobiti, ali i posljedica te kao što je pisano: ‘Dobro zadržite…'”