Papine misli na Twitteru

Na internetskoj društvenoj mreži Twitter Papa Benedikt XVI. je pod imenom Pontifex objavljivao poruke od 12. prosinca 2012. i to na devet jezika: latinskom, engleskom, njemačkom, kastilskom, portugalskom, poljskom, talijanskom, francuskom i arapskom, a bilo je planirano da to čini i na kineskom. https://twitter.com/Pontifex

Premda se često koriste u posve suprotne svrhe, društvene mreže današnjem čovjeku mogu pomoći pronaći prostor za tišinu, prigodu za molitvu, promišljanje i podjelu Božje riječi s drugima. Izražavanje u samo 140 znakova vrlo je šturo, ali je to i prigoda za izbrušenost i dubinu jer se u našem frenetičnom životu osjeća potreba za nečim oštrim i mudrim što je kadro razbiti svakodnevicu i postaviti malo sjeme za razmišljanje. Evo svih dosadašnjih Papinih tvitova koji tome mogu poslužiti:

Dragi prijatelji, drago mi je što twitterom mogu stupiti u vezu s vama. Hvala na vašem velikodušnom odgovoru. Sve vas od srca blagoslivljam. (12. prosinca 2012.)

Kako možemo u svakodnevnom životu bolje živjeti Godinu vjere? (12. prosinca 2012.)

Razgovaraj s Isusom u molitvi, slušaj Isusa koji ti govori u Evanđelju, sretni Isusa prisutna u potrebnima. (12. prosinca 2012.)

Kako živjeti vjeru u Isusa u svijetu bez nade? (12. prosinca 2012.)

Tko vjeruje, sigurno nikad nije sam. Bog je čvrsta stijena na kojoj gradimo živote, a Njegova je ljubav uvijek vjerna. (12. prosinca 2012.)

Što predlažeš, kako se više unijeti u molitvu kad nas tako odvlače potrebe posla, obitelji i svijeta? (12. prosinca 2012.)

Prikaži Gospodinu sve što činiš, traži Njegovu pomoć u svim okolnostima svakodnevnice i pamti da je On uvijek uz tebe. (12. prosinca 2012.)

Svačija vjera ima trenutke svjetla, ali i tame. Ako želiš hoditi u svjetlosti, dopusti da te vodi Božja riječ. (19. prosinca 2012.)

Marija radosno sluša da će biti majka Isusa, učovječenoga Božjeg Sina. Sjedinjenje s Bogom donosi pravu radost. (19. prosinca 2012.)

Kada poričeš Boga, poričeš ljudsko dostojanstvo. Tko brani Boga, brani ljudsku osobu. (21. prosinca 2012.)

Mi ne posjedujemo istinu, nego ona nas. Krist, koji je Istina, vodi nas za ruku. (21. prosinca 2012.)

Na kraju godine molimo da Crkva, unatoč manama, bude sve prepoznatljivija kao Kristovo prebivalište. (21. prosinca 2012.)

Kojih se božićnih običaja sjećaš iz djetinjstva? (24. prosinca 2012.)

Vrlo su me radovale jaslice koje smo pravili u našoj kući. Svake smo godine dodavali nešto i ukrašavali ih mahovinom. (24. prosinca 2012.)

[facebook] Ako podržavaš papu, klikni like! [/facebook]

Neka vas Gospodin Bog blagoslovi i čuva u novoj godini. (1. siječnja 2013.)

Kad se posve pouzdamo u Gospodina, sve se mijenja. Djeca smo Oca koji nas ljubi i nikada nas ne ostavlja. (2. siječnja 2013.)

Mudraci slijede zvijezdu i dolaze k Isusu, velikome svjetlu koje prosvjetljava cijelo čovječanstvo. (6. siječnja 2013.)

Pozivam da mi se pridružite u molitvi za Siriju, kako bi konstruktivni dijalog zamijenio grozno nasilje. (7. siječnja 2013.)

Nigerijci su mi posebno mjesto na srcu jer su toliki žrtve besmislena nasilja posljednjih mjeseci. (7. siječnja 2013.)

Branimo pravo na prigovor savjesti pojedinaca i institucija, promičući slobodu i poštovanje za sve. (7. siječnja 2013.)

Slijedeći Kristov primjer, naučimo se davati u potpunosti. Sve drugo nije dovoljno. (9. siječnja 2013.)

Neka bi svaki kršćanin u ovoj Godini vjere mogao otkriti kako je lijepo preporoditi se u ljubavi prema Bogu i živjeti kao Njegovo pravo dijete. (13. siječnja 2013.)

Što se događa u krštenju? Postajemo zauvijek sjedinjeni s Isusom, preporođeni na novi život. (14. siječnja 2013.)

Ako ljubav svojega bližnjega, otkrit ćemo Kristovo lice u siromahu, slabiću, bolesniku i patniku. (16. siječnja 2013.)

Što Bog traži da bismo cjelovito težili k jedinstvu kršćana? Ustrajno moliti, činiti pravednost, ljubiti poštenje i ponizni s Njime hoditi. (20. siječnja 2013.)

Danas se pojavljuju mnogi lažni idoli. Da bismo bili pravi kršćani, ne smijemo se bojati plivati protiv struje. (23. siječnja 2013.)

Pridružujem se svima koji izdaleka stupaju za život i molim da politički vođe zaštite nerođenoga i promiču kulturu života. (25. siječnja 2013., o 40. obljetnici ozakonjenja pobačaja u SAD-u)

Što nama znači nedjelja, Gospodinov dan? To je dan za odmor i obitelj, ali prije svega dan za Boga. (27. siječnja 2013.)

Bog, Otac, voli svako ljudsko biće. Neka se nitko ne osjeća zaboravljen, jer svačije je ime zapisano u Gospodinovu srcu. (30. siječnja 2013.)

Danas imam posebnu misao za svakoga redovnika i redovnicu: neka uvijek vjerno slijede Krista u siromaštvu, neporočnosti i posluhu. (2. veljače 2013.)

Po uzoru na Gospu, primajmo i čuvajmo Isusovu riječ u srcu da bismo Ga priznali kao Gospodina u svojem životu. (3. veljače 2013.)

Sve je dar od Boga: slobodu i mir ćemo naći samo kad priznamo tu presudnu ovisnost o Stvoritelju. (6. veljače 2013.)

Moramo se pouzdati u moć Božje milosti. Smo svi mi grješnici, ali Njegova milost nas preobražava i čini nas novima. (10. veljače 2013.)

Kroz korizmu, koja počinje danas, obnovimo predanost putu obraćenja, dajući Bogu više prostora u svojim životima. (13. veljače 2013.)

Korizma je povoljno vrijeme da se ponovno otkrije vjera u Boga kao temelj našeg života i života Crkve! (17. veljače 2013.)

Ovih vas dana molim da se molite za mene i za Crkvu, uzdajući se kao i uvijek u Božju Providnost. (24. veljače 2013.)

P.R. | Bitno.net