Ovih dana Sveti Otac poslao je pismo na španjolskom jeziku katoličkoj tjednoj novini “Alfa y Omega” u kojemu se prisjeća iskustva molitvenih noći provedenih s bratom Oscarom u bazilici Presvetog sakramenta u Buenos Airesu tijekom 50-ih godina 20. stoljeća, prenosi Vatican news.

„Bio sam dirnut“, naglasio je Papa u pismu, nakon što je dobio fotokopiju registra koji se čuva u arhivu bazilike u Buenos Airesu u kojem su zabilježena imena „noćnih štovatelja“, to jest osoba koje su se u to vrijeme navečer od 21:00 izmjenjivali u molitvi pred Presvetim. Među imenima ističu se ona Jorge Maria i njegova brata Oscara koji su u ovoj aktivnosti sudjelovali između 1954. i 1955.

Inače, ovu inicijativu pokrenuo je o. José Aristi, poznati argentinski ispovjednik koji je imao veliki utjecaj i na samog Papu.

„Dođite poklonimo se“, su riječi kojih se Papa s jakim emocijama sjeća piše u pismu. Upotrebljavali su ih štovatelji kako bi razbudili osobe koje bi dolazile na red nakon njih. Iz svog doma u Floresu, na periferiji Buenos Airesa, mladi Jorge išao je autobusom do središta glavnog argentinskog grada to jest do bazilike Presvetog sakramenta gdje je mnoge subotnje večeri provodio u molitvi. U pismu upućenom spomenutom tjedniku Sveti Otac je istaknuo kako je adoracija počinjala oko 21:00, nakon propovijedi oca Aristija. Tada se plamen njegova zvanja već bio upalio, ali je vodio normalan kršćanski život. Također je napomenuo da ga je iskustvo tih noći provedenih pred Presvetim duboko obilježilo.

Kada je otac Aristi umro 1996. u noći Vazmenog bdijenja, mons. Bergoglio, tada pomoćni biskup, sišao je u kriptu bazilike gdje je bilo tijelo i dok je polagao cvijeće napravio gotovo impulzivnu gestu. „Uzeo sam križ s krunice i odvojio ga s malo snage“, prepričao je Papa te dodao: „U tom sam trenutku pogledao svećenika i rekao: ‘Daj mi pola svoje milosti.’ Osjetio sam nešto jako što mi je dalo hrabrosti da to učinim.“ Jedini svjedok te geste, napominje časopis, je svećenik Andrés Taborda koji je prisjećajući se te zgode prepričao Bergogliove riječi: „Sjećam se da je rekao: ‘Bio je moj ispovjednik. S ovom krunicom u ruci oslobodio je mnogo, mnogo grešnika. Nije moguće da ga (križ) odnese pod zemlju.’“

“Alfa y Omega” također je donio i svjedočanstvo Diega Vidala, vjernika laika koji je godinama bio zadužen za koordinaciju noćnih štovatelja u bazilici koji im je kazao: „Na Euharistijskom kongresu, u provinciji daleko od Buenos Airesa, tadašnji nadbiskup je prošao pored mene i pitao sam ga je li poznavao oca Aristija. Odmah je zastao i odgovorio: ‘Poznajem li ga?’ I izvadio je svećenikovu krunicu iz haljine.“

Od tada je za biskupa i kardinala Bergoglia, a danas za papu Franju križ s krunice oca Aristija nerazdvojni suputnik. U pismu upućenom katoličkoj tjednoj novini Sveti Otac je potvrdio da je taj križ uvijek u njegovom džepu. „Papina odjeća nema džepove, ali ja uvijek nosim malu platnenu torbu, a od tada do danas moja ruka uvijek ide ovdje. Osjećam milost! Primjer milosrdnog svećenika, svećenika koji se približavajući se ranama čini puno dobra“, zaključio je Sveti Otac u svom pismu.