Kada su se pojavile prve vijesti o požaru na krovu pariške katedrale, sve je upućivalo da konstrukcija neće preživjeti, a da će s njome biti nepovratno uništene i sve vrijedne umjetnine koje se nalaze unutar katedrale. U požaru su naposljetku stradale dvije trećine krova, ali je konstrukcija zgrade sačuvana, a s time i velik broj umjetnina.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron se prije nego što je požar stavljen pod kontrolu obvezao kako će francuski narod obnoviti svoju katedralu i pokrenuo osnivanje fonda. Do sada je tom projektu obećano više od 700 milijuna eura.

U katedrali Notre-Dame se nalazilo nekoliko nezamjenjivih relikvija, kao što je bila Isusova trnova kruna, zatim dio pravog križa na kojem je Isus Krist bio razapet, koja sadrži i čavao s križa. Mediji su izvijestili kako je vatrogasni kapelan Jean-Marc Fournier ušao u crkvu, dok je požar još divljao, te odjurio prema Presvetom oltarskom sakramentu i mjestu gdje se nalazila trnova kruna i spasio ih. Odmah je proglašen herojem.

U nastavku slijedi popis vrijednih umjetnina za koje je poznato da su preživjele požar:

1. Tri rozete

S obzirom na snimku katastrofalnog požara, koja je u ponedjeljak obišla svijet, svi su sumnjali kako će tri rozete sigurno biti uništene. Srećom, tri prozora, koja su nastala početkom 13. stoljeća, vatrogasce su dočekala čitava. Rozete se nalaze na zapadnoj, sjevernoj i južnoj strani crkve te predstavljaju prepoznatljiv simbol ne samo pariške katedrale nego i svjetske gotičke arhitekture.

Tijekom požara se pojavila bojazan kako će se staklo otopiti od visoke temperature, ali se naposljetku pokazalo da su prozori ostali netaknuti. To, nažalost, ne znači da se u budućnosti još neće pojaviti neka skrivena šteta od ovog požara.

2. Orgulje

Foto: Flickr

Velike katedralne orgulje, koje su sagrađene u 15. stoljeću i imaju oko osam tisuća cijevi, požar nije ni dotaknuo. Do sada nije poznato može li se na orguljama svirati, jer postoji mogućnost da ih je oštetila voda.

3. Oltar i križ

Foto: Twitter

Fotografija vatrogasaca kako prilaze sačuvanom oltaru i zlatnom križu, koji se nalazi iznad njega, također je postala viralna i pretvorila se u jednu od najsnažnijih slika požara. Ispostavilo se da je područje oko oltara ostalo relativno sačuvano, a neke fotografije su pokazale redove stolaca koji su nakon požara ostali uredno posloženi.

4. Zvonici i zvona

Foto: Flickr

Ostala su sačuvana dva velebna zvonika iz 13. stoljeća zajedno sa zvonima koja imaju svoja imena: Marie, Emmanuel, Gabriel, Anne-Genevieve, Denis, Marcel, Etienne, Benoit-Joseph, Maurice i Jean-Marie. Katedralna zvona teže između dvije i tri tone, a napravljena su od bronce. Zvona su nekoliko puta mijenjana, a zadnja izmjena dogodila se 2013. godine povodom 850. godišnjice katedrale. Glavo zvono, nazvano Emmanuele, zvonilo je u trenucima krunidbe francuskih kraljeva, ali i na kraju dvaju velikih svjetskih ratova u 20. stoljeću.

5. Lanena tunika svetog kralja Ljudevita IX.

Od vatre je spašena i lanena tunika iz 13. stoljeća koja je pripadala svetom Ljudevitu IX., francuskom kralju koji je u Pariz donio Isusovu trnovu krunu. Sveti Ljudevit IX. bio je najodličniji predstavnik francuske kraljevske dinastije Kapetovića. Kao kralj vladao je mudro i pravedno, dajući primjer i potrebne strogosti i velike ljubavi, te samilosti prema siromasima. Njega smatraju idealnim likom kršćanskoga srednjovjekovnog vladara.

6. Skulptura „Skidanje Isusa s križa“

Foto: Flickr

Ostala je sačuvana i skulptura Nicolasa Cousteaua iz 1723. godine, na kojoj je prikazano skidanje Isusa s križa. Skulptura se nalazi ispod zlatnog križa na glavnom oltaru pariške katedrale, a navodno je jedan komad krova pao svega nekoliko metara od skulpture.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net