Status prenosimo u cijelosti:

U nadbiskupiju je stigla nesvakidašnja molba svećenika koji je molio da ga se imenuje župnikom. Na sastanku biskupovog Zbora savjetnika, najstariji svećenik po ređenju čitao je naglas pristiglu molbu. „Preuzvišeni oče biskupe, podnosim vam ovu molbu budući da znam da je župničko mjesto u velikoj i važnoj župi B. upražnjeno. Smatram da bih bio dobar kandidat za to mjesto. Kako ćete teško doći do pouzdanih informacija o mom radu u dijaspori, odlučio sam biti potpuno iskren. Ovako bih opisao svoj svećenički i pastoralni rad.

Održao sam mnogo uspjelih propovijedi, a postigao sam i manji uspjeh kao pisac. Kažu da sam dobar organizator. Uvijek i svagdje bio sam vođa. Navršio sam pedeset godina i nikada nigdje nisam bio propovjednik dulje od tri godine. Neka sam mjesta napustio nakon što su moje propovijedi uzrokovale nemire i pobune. Moram priznati da sam tri, ili četiri puta, bio u zatvoru, ali ne zbog ozbiljnih prekršaja.

Nisam osobitog zdravlja, iako mogu još dosta dati. Uglavnom sam propovijedao po manjim crkvama, ali one su se nalazile u velikim gradovima. U gradovima gdje sam propovijedao, nisam se baš slagao s crkvenim poglavarima. Neki su mi prijetili, a neki me i fizički napali. Ne vodim uredne bilješke. Poznat sam po tome da zaboravljam koga sam sve krstio. Ako ipak mislite da bih vam mogao biti od koristi, obećavam da ću dati sve od sebe da vam dobro služim.”

Nakon što je pročitao molbu, savjetnik se počeo, na iznenađenje ostalih, jako zauzimati da dotični zaista bude imenovan župnikom. Biskup je ostao zaprepašten prijedlogom! Da uzme u obzir boležljivog, buntovnog, rastresenog, bivšeg sitnog kriminalca koji je robijao po tko zna kakvim zatvorima? “Pa jeste li vi normalni?!” vikne na kraju biskup na savjetnika koji je čitao molbu. “Kako se uopće zove taj baja?” ljutito će na kraju biskup. Savjetnik ga pogleda i mrtav ozbiljan okrene molbu s potpisom prema biskupu: “Preuzvišeni, potpisao ju je apostol Pavao!”

PROPALI ŽUPNIKU nadbiskupiju je stigla nesvakidašnja molba svećenika koji je molio da ga se imenuje župnikom. Na…

Objavljuje Petar Nodilo SJSrijeda, 19. kolovoza 2020.