Novo pojačanje redakcije Bitno.net-a je novinar i publicist Matija Štahan. Onima koji redovito prate naš portal Matijino ime sigurno nije nepoznato, a sada ćete ga viđati i znatno češće.

Štahan je rođen u Zagrebu 1992. godine, a titulu magistra komparativne književnosti stekao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Oglede o društvu i kulturi te književne i filmske kritike objavljivao je na više hrvatskih web-portala, kao i u emisijama Trećega programa Hrvatskoga radija.

Kulturno-kritičke priloge objavljuje u Vijencu Matice hrvatske i Republici Društva hrvatskih književnika. U Hrvatskoj i inozemstvu objavio je nekoliko znanstvenih radova s područja komparativne književnosti, a sudjelovao je i na više popularnih i znanstvenih skupova i tribina. Za kolumnistički je rad dobio Godišnju nagradu Hrvatskih novinara i publicista za 2018. godinu.

Od rujna 2020. godine Matija sudjeluje kao jedan od komentatora HRT-ove emisije Peti dan.

Dosad je na portalu Bitno.net, između ostaloga, pisao o glazbenom stvaralaštvu američkog kantautora Boba Dylana,  zatim o znamenitom eseju američko-britanskog pjesnika i esejista T. S. Eliota, o važnom publicističkom djelu Roda Drehera “Benediktova opcija“, a posljednji njegovi tekstovi dio su niza „Kršćanski kontekst zapadne kulture” koji je objavljen u sklopu projekta poticanja kvalitetnog novinarstva Agencije za elektroničke medije.

Matija je bio dio stalne postave podcasta Bitno.net-a „Na Areopagu“, a gostovao je i u našem novom podcastu koji radimo u suradnji s Laudato televizijom.