Fotografija je snimljena početkom pedesetih godina kada je glumac u Irskoj snimao film Tihi čovjek

Internetom kruži fotografija Johna Waynea na kojoj časti kip Blažene Djevice Marije. Glumac kleči ispred kipa, dok iza njega stoji njegov sin Patrick Wayne, donosi Church Pop. Otac i sin gledaju u kip naše nebeske Majke. Fotografija je snimljena u irskom mjestu Cong, u kojem je glumac tada snimao film Tihi čovjek.

Prema opisu na Pinterestu, gdje je fotografija originalno objavljena, ona je snimljena početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, odnosno čak trideset godina prije nego što se glumac obratio na katoličanstvo. Naime, proslavljeni glumac je prihvatio katoličku vjeru dva dana prije nego što je umro od raka.

Njegovo prvo „iskustvo“ s katoličanstvom došlo je preko njegove prve žene Josephine Alicije Saenz. Vjenčali su se 1933. godine i podigli troje djece. Kako je ona bila katolkinja, vjenčali su se u Katoličkoj Crkvi i on je prihvatio da se četvero njihove djece odgajaju u katoličkoj vjeri. Josephina je bila društvena žena i često je priređivala druženja i večere s drugim katolicima koji su živjeli u Hollywoodu – uključujući svećenike i časne sestre. Svoju su djecu poslali u katoličke škole.

Nažalost, John i Josephine su se razveli 1945. godine nakon 12 godina braka. Josephine se nanovo udala tek nakon Wayneove smrti – cijeli je život molila da se on obrati na katoličanstvo. Dok je 1979. godine umirao od raka, okružen obitelji i prijateljima u svojoj kući, Wayne je konačno odlučio pristupiti Katoličkoj Crkvi. Zamolio je nadbiskupa Tomasa Clavela, svojeg prijatelja, da dođe u njegovu kuću, no on je zbog bolesti bio spriječen pa su poslali drugog nadbiskupa. Sva njegova djeca odgajana su kao katolici, a jedan glumčev unuk zaređen je za svećenika.

Originalna fotografija koju je objavio Pinterest

Rašeljka Zemunović | Bitno.net