Portal Bitno.net svaki tjedan donosi izbor najčitanijih i najvažnijih tekstova na portalu kroz proteklih sedam dana. U obzir dolaze tekstovi objavljeni u periodu od prethodne subote u ponoć do petka u ponoć. Među najvažnije tekstove ulaze isključivo oni koji se ne nalaze među pet najčitanijih.

Pet najčitanijih tekstova ovog tjedna

1. Padre Pio: Majka mora više moliti – Još jedna neobična i poučna zgoda iz života popularnog talijanskog sveca, kakvima je njegov duhovni put na ovom svijetu obilovao, privukla je vašu pažnju.

2. Pogledajte izvedbu duhovne pjesme ‘Dubine’ kojom su sestre Ramljak iz Međugorja izborile ulazak u finale Supertalenta – Glazbena interpretacija o kojoj svi pričaju, svjedočanstvo vjere u kontekstu koji istu, najčešće, odbacuje. Je li ovo ono što već nekoliko zadnjih papa zove “nova evangelizacija”?

3. Papa Franjo na svom stolu ima kip svetog Josipa kako spava, a ono što čini s njim dirnut će vas – Papa i jedan od omiljenih svetaca. Duhovna kombinacija koja ne može proći nezapaženo.

4. Sveta Lucija – navjestiteljica božićnog svjetla – Priča o svetici – mučenici, zaštitnici slijepih (tjelesno i duhovno), krojača i kovača.

5. Talijanska glumica odlučila je pobaciti svoje dijete, no onda je u čekaonici naglo promijenila odluku – Sjajno svjedočanstvo žene koja je u zadnjem trenutku shvatila kako žrtvuje svoje dijete zbog vlastitog komfora i sebičnosti.

Pet najvažnijih tekstova ovog tjedna

1. Bili smo na vječnim zavjetima hrvatskog trapista u jednom od najimpresivnijih trapističkih samostana u svijetu – Izvješće sa svetkovine na kojoj je naš sunarodnjak dao vječne redovničke zavjete u trapističkom samostanu Novy Dvur u Češkoj. Ovo je drugi ekskluzivni tekst našega portala o jednom od najdinamičnijih samostana ovoga zanimljivog reda.

2. Kako je Franjo Tuđman govorio u ulozi i mjestu Katoličke Crkve u povijesti i sadašnjosti Hrvatske – Tekst dr. Vladimira Lončarevića, nekadašnjeg suradnika prvog hrvatskog predsjednika, o tome kako je ovaj promatrao ulogu i značenje koje Crkva treba imati u hrvatskom suvremenom društvu. Tekst koji će produbiti shvaćanje odnosa Tuđmana prema Katoličkoj Crkvi.

3. Hrvatski savez za nedjelju trgovcima i kupcima: Suzdržite se od prodaje i kupovine na ovogodišnji Badnjak – Hrvatski savez za nedjelju, nova koalicija društvenih snaga koja je odlučila lobirati za neradnu nedjelju, nastavila je sa svojim aktivnostima i to na vrlo konkretan način.

4. Kada je Đakovo bilo središte ekumenizma: Vladimir Solovjev i J. J. Strossmayer susreli su se i raspravljali o sjedinjenju zapadne i istočne Crkve – tekst o dva duhovna velikana koja su krajem 19. stoljeća postavili teze koje i danas mogu poslužiti dijalogu između zapadne i istočne Crkve.

5. Soros protuzakonito financira kampanju za pobačaj u Irskoj – Irski Amnesty International odbija vratiti novac koji je protuzakonito primio od Sorosove fundacije radi promicanja pobačaja u Irskoj. Fundacija Georgea Sorosa uključuje se aktivno u promicanje pobačaja, pa ako treba to čini i protuzakonito. Vijest koju je u Hrvatskoj prvi objavio naš portal.

Bitno.net