Svakoga tjedna donosimo izbor naših najčitanijih i najvažnijih tekstova na portalu kroz proteklih tjedan dana. U obzir dolaze tekstovi objavljeni u periodu od prethodne subote u 00:00 do petka u ponoć. Među najvažnije tekstove ulaze isključivo oni koji se ne nalaze među pet najčitanijih.

 

Pet najčitanijih tekstova ovog tjedna

1. Najveća prijetnja kršćanstvu nisu niti svjetske religije niti ateizam, već novo poganstvo – Jedan od najznačajnijih modernih kršćanskih filozofa, Peter Kreeft, o najvećoj opasnosti koja prijeti kršćanstvu.

2. [VIDEO] Pogledajte kako šest i pol tisuća mladih pjeva ‘Gospode, trebam te’ – Veličanstveni duhovno-glazbeni spektakl “Progledaj srcem” ove je godine okupio više od šest tisuća mladih iz svih dijelova Hrvatske, BiH, Njemačke i Austrije koji su srcem i pjesmom slavili i zahvaljivali Gospodinu.

3. Konačna odluka britanskog suda: Mali Alfie ne smije otputovati u Rim gdje se trebala nastaviti borba za njegov život – jedna od tragičnih epizoda iz slučaja, sada preminulog, Alfieja Evansa i borbe njegovih roditelja s britanskim sudovima i liječnicima.

4. Moj spoj s prostitutkom – svjedočanstvo neobičnog susreta jednog kršćanina s prostitutkom.

5. Papa Franjo zaredio šesnaest svećenika – među njima i jednog Hrvata! – ređenje na nedjelju Dobrog Pastira

Pet najvažnijih tekstova ovog tjedna

1. Hrvoje Juko o tome trebaju li svećenici uskratiti pričest političarima katolicima koji su glasovali za Istanbulsku konvenciju – komentar našeg suradnika Hrvoja Juke, SJ.

2. Crkveni oci nisu odbacili klasičnu antičku znanost nego su je koristili na slavu Boga – Ante Vučić ruši mit o navodnom neprijateljstvu između kršćanske misli i klasične antičke tradicije, te iznosi tezu kako je kršćanska vjera u Stvoritelja imala presudnu ulogu u razvoju znanosti unutar zapadne civilizacije.

3. Nadahnuta poruka upućena malenom dječaku koji ne odustaje od života: ‘Diši, Alfie, ne uskrati nas nijednoga daha’ – komentar s društvenih mreža na potresni slučaj malog Alfieja.

4. Što su neki katolički intelektualci pogrešno razumjeli o knjizi Roda Drehera ‘Benediktova opcija’ – Ivo Džeba o jednoj od najaktualnijih kršćanskih ideja i njenim kritičarima.

5. Novi album Božje pobjede je trijumf stvaralačke poniznosti usmjerene prema Bogu nad predvidljivim matricama pop kulture – Toni Matošin recenzira novi album slavljeničkog tima karizmatske zajednice mladih Božja pobjeda.

Bitno.net