Portal Bitno.net svaki tjedan donosi izbor najčitanijih i najvažnijih tekstova na portalu kroz proteklih sedam dana. U obzir dolaze tekstovi objavljeni u periodu od prethodne subote u ponoć do petka u ponoć. Među najvažnije tekstove ulaze isključivo oni koji se ne nalaze među pet najčitanijih.

Pet najčitanijih tekstova ovog tjedna

1. Majka Edite Majić: Moja kći odlučila je još radikalnije slijediti Krista, napustila je samostan i živi kao pustinjakinja – Edita Majić već je “dugi niz godina osjećala da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo”, rekla nam je njezina majka u tekstu kojim smo prvi u Hrvatskoj otkrili vijest o novom koraku u duhovnom živtu bivše glumice.

2. Četvrta nedjelja došašća i Badnjak na isti dan: Trebamo li ove nedjelje ići na dvije svete mise? – Četvrta nedjelja došašća i Badnjak ove godine padaju na istu nedjelju, što je neke naše čitatelje potaknulo na pitanje trebaju li katolici te nedjelje sudjelovati na dvije svete mise ili je npr. dovoljno biti samo na božićnoj misi polnoćki i tako ispuniti obvezu slavljenja nedjeljne svete mise, ali i svetkovine Božića.

3. 10 genijalnih poklona za Božić na koje nikada ne biste pomislili – Popis genijalnih poklona koje možete pripremiti već sada i koje biste mogli pokloniti unaprijed, a ne čekati sam Božić. To su pokloni koji su uvijek u modi, bezvremenski, za koje se ne pita račun i koji će izmamiti osmijeh onome tko ih primi.

4. Robin Harris: U Hrvatskoj također pokušavaju istjerati Krista i Božić iz naših domova, ali neće uspjeti – Naš kolumnist Robin Harris piše o politizaciji Božića koja je na zapadu u puom zamahu, ali u Hrvatskoj, “neće proći”.

5. Ovo je 6 najbitnijih stvari o pustinjaštvu – pozivu koji slijedi Edita Majić – Sve što trebate znati o pustinjacima se nalazi u ovome tekstu.

Pet najvažnijih tekstova ovog tjedna

1. Komentar na ‘slučaj župnikova Mercedesa’: Da, potezi vjernika i crkvenih predstavnika su pod povećalom, ali to nije nužno loše – Slavonski župnik koji je kupio skupi Mercedes izazvao je buru u javnosti. Naš Ivo Džeba u ovome komentaru ulazi dublje u sukus cijele situacije, prevladavajući osudu ili bezrezervnu obranu župnika.

2. O znanstvenicima i njihovoj navodno iracionalnoj vjeri – odgovor našega Hrvoja Juke na tekst objavljen na portalu Autograf u kojem autor Željko Porobija piše o “iracionalnosti vjere” kod znanstvenika Francisa Collinsa, Igora Rudana. Jujo se pozabavio argumentima Porobije i otkrio da ih ovaj – nema.

3. Stjepan Lice o Adventu s kobasicama i kuhanim vinom: Ne zaboravimo, Bog može iskoristiti sve da sije sjeme u ljudske duše – Adventski sajmovi u gradovima su svojim konzumerizmom izazvali dosta reakcija vjernika. Je li to doista tako da u njima nema ničega od “duha Božića”? Stjepan Lice odgovara na to pitanje.

4. ‘Božićna kolumna’ patera Marka Glogovića: Shvatimo, rođenje Gospodinovo nije nikakva ‘krasna priča’, nego se Isus doista opet rađa da nas izliječi – Pater Marko Glogović u svom najboljem izdanju. O Božiću koji je istinsko rođenje Gospodina i koji donosi spasenje i lijek za naše boleštine.

5. Pogledajte i poslušajte ‘Janje Božje’ – božićnu pjesmu projekta Vespers kojom se želi svratiti pozornost na potrebe Udruge Betlehem – Naš portal predstavlja novo ime na duhovnoj glazbenoj sceni – projekt Vespers. Osim što će Vespers sigurno donijeti novu kvalitetu toj sceni, treba i obratiti pažnju na cilj pjesme – prikupljanje sredstava za novi dom za samohrane majke Udruge Betlehem.

Bitno.net