I u 2019. godini, koja je po raznovrsnosti tema bila izrazito plodonosna, naš je portal pratio događanja u Crkvi u Hrvata i u inozemstvu, ali i važna društvena, pa i politička zbivanja koja imaju duhovnu dimenziju. Sve smo to radili kroz autorske radove naših novinara koji su tako stvarali ekskluzivan duhovni i medijski sadržaj.

Evo što su naši stalni autori izdvojili kao najvažnije od svog rada u protekloj godini:

Goran Andrijanić, dugogodišnji urednik portala, napisao je važne komentare o događajima koji su u 2019. podijelili domaću crkvenu javnost. Među njima se posebno izdvajaju onaj o Tini Beatti, britanskoj teologinji s kontroverznim stavovima koja je u srpnju gostovala na Ljetnoj teološkoj školi u Dubrovniku, te onaj o “ograđivanju od Marina Miletića“, napisan nakon priopćenja Riječke nadbiskupije povodom govora koji je riječki vjeroučitelj i naš kolumnist dao tijekom prosvjeda prosvjetnih radnika u Zagrebu.

Rašeljka Zemunović napisala je, pak, veliku priču o volonterima u palijativnoj skrbi La Verna – udruzi koja pruža podršku teškim, neizlječivim i umirućim bolesnicima te njihovim obiteljima.

Svoja srca otvorile su joj i Viktorija i Antonela, dvije majke koje su uz zalaganje i podršku molitelja iz inicijative 40 dana za život odlučile zadržati svoju djecu.

Foto: Privatni arhiv Marina Miletića

Tino Krvavica razgovarao je s hrvatskom primaljom koja je opisala mučne scene iz zdravstvene ustanove u kojoj su se vršili pobačaji, ali i kako se unatoč pritiscima poslodavca izborila za priziv savjesti.

Naš autor je nakon nastupa u emisiji “Hrvatska za 5” napisao i komentar o borbi za život koja sve više “uznemiruje” određene dijelove hrvatskog društva.

Novinar Ivo Džeba donio je priču o Exitusu, programu koji je u Hrvatskoj oduševio stotine katoličkih muškaraca.

Također je razgovarao s “karizmatičnim i osebujnim” austrijskim svećenikom. U ekskluzivnom svjedočanstvu za naš portal vlč. Johannes Maria Schwarz ispričao je kako je od uličnog zabavljača koji se bavio New ageom, postao svećenik koji hodočasti tisućama kilometara.

Naš teološki autor, isusovac Hrvoje Juko, važnim je istaknuo razgovor o knjizi “Reforma rimske liturgije” s njezinim prevoditeljem, predsjednikom društva za promicanje tradicionalne mise “Benedictus” i teologom Igorom Jurićem. Glavna poruka razgovora je da vjernici imaju pravo na štovanje Boga prema tradicionalnom obredu.

Svoje preferencije ima i publika. Ovo su neki od najčitanijih tekstova na našem portalu u protekloj godini:

Jedan od najčitanijih objavljen je među zadnjima. Radi se o propovijedi splitskog salezijanca don Ivana Terze kojom je uzdrmao vjernike: “Sretan vam nelagodni Božić“.

Priče o čudima i ukazanjima uvijek su rado čitane. Ove godine najviše su vas zaintrigirale snimke Gospinih ukazanja u Egiptu koje je vidjelo najmanje 250 tisuća ljudi te videozapis hostije u čijem središtu je počelo kucati srce.

Ekskluzivno svjedočanstvo najpopularnijeg hrvatskog komičara Željka Pervana također vas nije ostavilo ravnodušnim, kao uostalom i druga svjedočanstva koja redovito objavljujemo na portalu.

U 2019. “klikali” ste i na izbore 12 najljepših svetačkih imena za djevojčice i dječake koje je priredio naš suradnik Miodrag Vojvodić.

Dodajmo kako propovijedi i nagovori pape Franje imaju svoju vjernu publiku. Pritom su najveći odjek među čitateljima imale “Ovo su tri znaka da ne ljubite bližnje i Boga” te “Postoje grijesi koji se ne vide, a ovo je najgori od njih”.

Foto: Shutterstock.com

U svojem radu pisali smo i komentirali o napadima na don Damira Stojića povodom njegovih istupa o opasnostima pornografije te na don Mihovila Kurkuta.

Osim zbivanja u Hrvatskoj, pratili smo i zbivanja u općoj Crkvi, pri čemu smo bili vjerojatno jedini domaći medij koji je to radio sustavno i temeljito.

Pratili smo Sinodu o Amazoniji kroz čitav niz članaka, te izvještavali i o kontroverzama koje su se vezale uz nju. Pratili smo zbivanja povezana s uspostavljanjem diplomatskih odnosa Svete Stolice i komunističke Kine te situaciju s Crkvom u toj komunističkoj državi. Izvještavali smo i o teološkim prijeporima u Njemačkoj, povezanim s tamošnjim „sinodalnim putem”. Pisali smo, također, o raspravama glede promjene modaliteta funkcioniranja Instituta Ivana Pavla II. te o zbivanjima koja ukazuju na trend agresivne sekularizacije i promicanja „kulture smrti” na Zapadu.

Bili smo jedini mediji u Hrvatskoj koji je iscrpno pisao o procesu u kojem je osuđen kardinal George Pell i činjenicama koje bacaju svjetlo sumnje na tu presudu.

Pratili smo i zbivanja u suvremenoj popularnoj kulturi, ali iz diskursa kršćanske artističke i teološke kritike. Vlč. Danko Kovačević pisao je o filmovima, a glazbeni kritičar Toni Matošin o glazbi.

Objavili smo i čitav niz teoloških tekstova među kojima bismo izdvojili one vlč. Ivice Raguža, vlč. Olivera Jurišića, patera Hrvoja Juke i Valentina Findrika. Započeli smo niz o značenju i smislu svete mise koji piše vlč. Tomislav Šagud. Bili smo prvi katolički medij u Hrvatskoj koji je objavio cjeloviti prijevod „Proglasa vjere”, dokumenta koji je napisao bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Müller.

Zadnje, ali jednako važno, napokon smo pokrenuli i vlastiti podcast – “Na Areopagu”.

Želimo vam uspješnu i blagoslovljenu novu godinu te se nadamo da ćemo i u 2020. godine opravdati vaše povjerenje.

Naše priče i reportaže redovito obogaćuje fotograf Marin Škarica. Donosimo jednu iz kapele u sklopu samostana sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Rijeci

Bitno.net