“Osobno sam svećenicima o toj temi progovorio i pozvao nas na vjernost evanđeoskim idealima te crkvenim odredbama i smjernicama.”

U Nadbiskupskom domu u Đakovu 18. prosinca održan je tradicionalni predbožićni susret nadbiskupa metropolita đakovačko-osječkog Đure Hranića i predstavnika sredstava društvenog priopćavanja. Tom je prigodom nadbiskup uputio svoju božićnu čestitku i poruku naslovljenu „Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet” (Iv 1,9).

U svome obraćanju novinarima nadbiskup se osvrnuo i na brojne upite vezane uz župnika Andriju Vrbanića i njegovu kupovinu automobila marke Mercedes:

„S obzirom na to pitanje mogu reći da je završni dokument Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske, proglašen 2008. godine, među ostalima donio i odredbu br. 708, koja kaže da „svećenici primaju za svoje uzdržavanje nagradu iz župne blagajne u skladu s važećim crkvenim propisima, na temelju rješenja Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera.” Ista odredba, neposredno nakon toga, svećenicima nalaže da „trebaju čuvati dostatnu jednostavnost i skromnost, prikladnu duhu obećanja što ga preuzimaju prigodom svećeničkog ređenja”.

„Držim da je ta odredba Druge biskupijske sinode jasna svakom svećeniku i svakome od vas. Osobno sam svećenicima o toj temi progovorio i pozvao nas na vjernost evanđeoskim idealima te crkvenim odredbama i smjernicama, na misi posvete ulja na Veliki četvrtak u travnju ove godine”, rekao je nadbiskup

“Župnikova je obaveza da, osim redovitog savjetovanja i suradnje s članovima Župnog ekonomskog vijeća, i „dade godišnje izvješće župnom ekonomskom vijeću o materijalnom poslovanju župe te mu na uvid dade i sve račune koji prate knjigovodstvo” (Druga biskupijska sinoda, br. 682). Sve članove župnih ekonomskih vijeća potičem i molim da odgovorno pristupaju toj svojoj zadaći. Od mene kao biskupa nemojte očekivati da ja, koji sam po svojoj službi pozvan biti otac i svojim svećenicima, s njima – svojim sinovima, braćom i suradnicima – razgovaram, da komentiram njihove pojedinačne postupke ili da im šaljem poruke, pohvale ili prijekore preko medija. Ako je nužno ili prikladno, to mogu učiniti tek poslije osobnog razgovora s njima.”

„Jasno je – svećenici su odrasli ljudi; odgovorni su za svoje postupke najprije pred Bogom, a onda i pred crkvenom zajednicom, pred biskupom i pred javnošću. Drago mi je što se iz javne rasprave koja se proteklih dana razvila moglo osjetiti i prepoznati da skromnost i jednostavnost zastupate i vi u medijima i crkvena zajednica. Zasigurno da je i to snažna poruka i svećenicima i svima nama građanima. I zato vas potičem da o kupljenom autu razgovarate sa svećenikom koji ga je kupio i da najprije od njega tražite pojašnjenje njegovih postupaka”, zaključio je Hranić.

IKA | Bitno.net