Moja me je majka od rane dobi naučila iskrenu štovanju svetog Josipa. Djelotvorni poticaj za to dobio sam tek u novicijatu Družbe Isusove, 1940. godine u mjestu Mittelsteinu…

Jedan dobar isusovac dao mi je savjet da napravim takozvanu knjižicu sv. Josipa. To mi je obrazložio ovako: “Na obični notes prilijepite sliku svetog Josipa. U ovu knjižicu upišite što Vi sami želite i što vam se drugi preporučuju u svojim potrebama i teškoćama. Tada ponovno i ponovno zazivajte sv. Josipa puni pouzdanja u njegov zagovor, i iskusit ćete: sveti će Josip Vaše molbe uslišati većinom gotovo očito. Ako to neće biti po našim željama, uvijek će biti onako kako je za naše dobro.”

Tek deset godina kasnije uveo sam “knjižicu sv. Josipa”. To je bilo 1950., u Svetoj godini; tada sam bio student teologije. Prva želja koju sam upisao u knjižicu bila je da u Svetoj godini mogu putovati u Rim. Nekoliko tjedana kasnije mogao sam, na moje veliko iznenađenje, bez novaca sudjelovati u jednom hodočašću u Vječni grad i osim toga mogao sam ostati u Rimu dvostruko duže nego ostali. Velike li radosti za mene! Također kasnije sam mogao zahvaljujući sv. Josipu hodočastiti u razna sveta mjesta.

Godinama sam nosio vruću želju posjetiti najveću crkvu sv. Josipa na svijetu u Montrealu. Dana 13. srpnja 1967. udijeljena mi je ova milost. Budući da je naša grupa stanovala sasvim blizu crkve sv. Josipa, svaki smo dan posjećivali ovo glasovito svetište. Za hodočasnike sam služio sv. misu u toj crkvi i svi su zbog toga bili veoma zadovoljni. Međutim mnogo važnija od svih ovih želja bilo je odlučujuće pitanje moga života: moje životno zvanje. Moje svećeničko zvanje bilo je za vrijeme Drugoga svjetskog rata dovedeno u pitanje. Protiv svake nade postigao sam veliki cilj i postao Božjim svećenikom. S dubokim pouzdanjem zahvaljujem svetom Josipu ponajviše za ovu milost. Iako tada nisam imao knjižicu sv. Josipa, u svojoj sam duševnoj potrebi imao pouzdanje u sv. Josipa koje bi brda prenosilo.

Iz svog životnog iskustva mogu uvijek iznova potvrditi: sveti će Josip svima koji mu s punim pouzdanjem dolaze biti moćan zagovornik kod Boga.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Alojzija Burje “U potrebi svakoj idite k Josipu” u izdanju Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.