– Jedna si od inicijatorica susreta majki koje se okupljaju u crkvenim prostorima Svete Mati Slobode. Kako je uopće došlo do te inicijative? Kada ste se počele okupljati?

Već godinama na srcu nosim želju da pokrenem susrete mladih majki… U listopadu prošle godine javila sam se našem župniku don Damiru Stojiću i rekla mu kako bih voljela da se nalazimo u prostorima župe. Božja providnost htjela je da se i kod župnika rodila slična ideja, tako da se sve poklopilo.

Krenuli smo sa susretima i u kratkom roku počelo nam je dolaziti sve više majki s malom djecom, pretežno predškolske dobi. Neke majke rade, neke su domaćice, a neke na porodiljnom… Trenutno nas u grupi na WhatsAppu ima 75, a na susretima nas bude između 20 i 35, ovisno o danu.

Inače, ideja je potekla s Knežije, tj. župe Marije Pomoćnice, gdje se slični susreti odvijaju već pet godina. Njihov format ponešto je drugačiji, no međusobno se pratimo i podržavamo. Evo, baš se u ponedjeljak održao i prvi susret mama u župi sv. Ane na Rudešu…

– Kada se okupljate i tko sve može doći na vaše susrete?

Nalazimo se svakog utorka u 9:30 u oratoriju crkve Svete Mati Slobode na Jarunu. Druženje traje otprilike do 12, 12:30, a ponekad i duže, osobito ako se među majkama pokrene neka ozbiljna tema. Neke od majki dođu s djecom, dok druge iskoriste vrijeme kako bi barem jednom tjedno popile kavu na miru.

Pozvane su sve mlade mame, uključujući i trudnice koje se prvi put susreću s majčinstvom, bez obzira kojoj župi pripadaju. Naravno, potičemo i druge župe da pokrenu slične inicijative. Župa Rudeš krenula je našim stopama, a vjerujem da u Zagrebu ima puno majki koje su željne ovakvih susreta i kojima bi dobro došlo druženje s drugim majkama.

– Možeš li dodatno opisati što radite na susretima?

Obično do 10 traje okupljanje. Prvo popijemo kavicu, popričamo, djeca se zaigraju (ponekad nam dođe i animatorica za djecu). Jedanput mjesečno trudimo se održati neki nagovor ili predavanje na određenu temu. Oko 10:30 izmolimo, po uzoru na Knežiju, deseticu krunice s djecom.

Ponekad nam se na susretima pridruže i redovnice Kćeri Marije Pomoćnice, župni asistent ili svećenik. Ukratko, uvijek bude vesela atmosfera.

Danas smo, recimo, imali kratak križni put s molitvama i tekstom prilagođenima djeci. Bilo je doista plodonosno. Molitvu je predvodio naš svećenik don Tomislav Lukač. Djeca su nosila male križeve koje smo izradili i bili smo stvarno iznenađeni njihovim sudjelovanjem. Maleni su molili, klečali i hodali od postaje do postaje…

Puno mama reklo nam je da često ne stignu na molitvu križnog puta u župu, osobito s djecom, i vjerujem da im je ovo bilo lijepo iskustvo. Svakako ćemo to probati ponoviti.

Križni put u dvorištu crkve Svete Mati Slobode

– Možeš li nam ukratko pojasniti zašto smatraš ove susrete važnima, što oni donose i kako pomažu majkama?

Donosi zajedništvo koje uvelike nedostaje, osobito u gradu gdje smo svi zatvoreni u svoje kuće i stanove, često bez, kako se kaže, „baka-servisa“. Ovo je odlična prilika da se spojimo, razgovaramo i dijelimo naše svakodnevne borbe, naravne i duhovne. Majčinstvo i brak nose svoje izazove, ali i veselja te je lijepo što ih možemo podijeliti u grupi.

Nekima se to može činiti kao obična kavica uz razgovor, ali mogu posvjedočiti da smo zadnjih nekoliko mjeseci molile za majke u potrebi te otvarale dublje teme o poteškoćama i izazovima s kojima se susrećemo u svom pozivu.

– Misliš li da je u Crkvi u Hrvatskoj dobro razvijen obiteljski pastoral ili on previše ovisi o privatnim inicijativama poput ove?

Nažalost puno toga nedostaje, a potencijal postoji. U posljednjih 10, 15 godina imali smo puno mladih koji su se obratili i počeli dublje živjeti svoju vjeru. Ti mladi s vremenom su se vjenčali, osnovali obitelji, a za njih baš i nema duhovnih sadržaja u Crkvi. Nekada smo išli na vjeronauke za mlade, molitvene zajednice, a sada nam nedostaje doticaj s Crkvom i župom na konkretniji način.

Drago mi je da se inicijativa širi i dalje, osobito po župama. Smatram da nije dobro da se duhovne stvarnosti odvijaju samo na jednoj lokaciji jer smo kao katolici pozvani evangelizirati i u svojim župama.

Josipa Zelenika sa suprugom i djecom