Šibenski biskup u miru msgr. Ante Ivas predvodio je u petak, 24. svibnja 2019. godine, na blagdan Marije Pomoćnice, svečanu euharistiju prigodm doživotnih zavjeta s. Marije Estere od Otajstvene Ljubavi (Ksenije Marinković). Tim događajem je ujedno obilježena osamdeseta obljetnica dolaska prvih bosonogih karmelićanki na tlo Hrvatske, u Brezovicu: s. Regine Terezije od Isusa (Karole Trbljanić) i s. Marije Josipe od Milosrdne Ljubavi (Margarete Laufer).

Slobodna Dalmacija piše kako se sestra M. Estera zauvijek pridružila maloj skupini bosonogih karmelićanki i postala jedna od svega 80-ak časnih sestara u Hrvatskoj, koje pripadaju tom strogom klauzurnom redu. Svjetovni mediji pišu kako je Ksenija Marinković prije nego što se odazvala na Božji poziv završila srednju Obrtničku školu i stekla zvanje kozmetičarke.

Nakon toga se zaposlila i 15 godina radila administrativne poslove u jednoj kompaniji. Mediji njezin životni put uspoređuju s onim bivše glumice Edite Majić koja je 2004. godine prekinula glumačku karijeru i ušla u samostan u Avili, u kojem su joj se kasnije pridružile još tri sestre iz splitske obitelji Mladineo: Mihaela, Gabriela i Estera.

Otac biskup Ante Ivas je prilikom vjećnih zavjeta se obratio sestri M. Esteri i izrazio radost Crkve zbog njezinog ulaska, po svečanim doživotnim zavjetima, u Otajstvo Božje Ljubavi, kao i radost Gospe od Gore Karmela, čijim bosonogim sestrama ju je Gospodin pridružio. Zna se, zato da bi u tišini Karmela, s Gospom, osluškivala Božju Riječ, stajala pred njegovim licem i vapila za Božje milosrđe i za duhovni preporod svoga naroda.

Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Jer: „Bog vas treba, Gospa vas treba. Mi, Crkva u hrvatskom narodu, trebamo vas. Rekao bih: krvavo vas trebamo, da bi Božje sunce grijalo i svjetlo Božje obasjavalo i milost njegova stišavala olujno more i razgonila oblake i tmine koje se i danas, prijeteći, gomilaju nad nebom i morem našega naroda… Da unatoč svemu, ostanemo u vjeri postojani i nepokolebljivi, kao i naš veliki blaženik, utemeljitelj i trajni zagovornik ovoga Karmela, sveti mučenik kardinal Alojzije Stepinac, Viktor – pobjednik! I da tako opstanemo! Amen!“, poručio je biskup Ivas.

U tom duhu i s povjerenjem u svog Zaručnika, s. M. Estera je nakon upita i Litanija svih svetih položila svoje doživotne zavjete u ruke majke Ilijane Terezije od Karmelske Gospe, primila je od oca biskupa svečani blagoslov i crnu koprenu, te se trajno pridružila zajednici bosonogih sestara karmelićanki u Stepinčevom Karmelu u Brezovici.

Marija Estera od Otajstvene Ljubavi (Ksenija Marinković) rođena je 1976. godine u Splitu, od majke Sonje Marinković i oca Krstomira. Krštena je 1977. u Stobreču, u župi sv. Lovre. Sakramente je primila u župi Gospe Fatimske i Gospe od zdravlja u Splitu. Završila je srednju školu i radila je 15 godina u jednoj tvrtki. Bila je aktivna članica Marijine legije prezidija Gospe Žalosne.

U Karmel je ušla 2013. godine, uoči Stepinčeva. a web stranici njezinog reda, Karmel.hr, stoji kako je sve do ulaska u samostan “živjela životom mladih svoga vremena i životom prosječnih vjernika”. Prve svete zavjete položila je 2016. godine, na spomen Majke dobroga savjeta. S Pomoćnicom kršćana, položivši svečane doživotne zavjete, zaplovila je oceanom Otajstvene ljubavi i povukla za sobom mnoge.

Splitsko-makarska nadbiskupija | Rašeljka Zemunović | Bitno.net