Djetinjstvo svetog Ivana Pavla II. bilo je obilježeno patnjom. U devetoj godini života ostao je bez majke, a nakon toga, samo nekoliko godina kasnije, ostao je bez jedinog brata. Edmund Woytila bio je liječnik. Njegova nesebičnost značajno je utjecala na život malog Karola, piše Aleteia.

Edmund je rođen 1906. godine. Završio je Jagelonsko sveučilište u Krakowu, a 1931. godine zaposlio se u Gradskoj bolnici u Bielsku. Ubrzo nakon toga pojavila se epidemija neizlječivog šarlaha (grimizne groznice).

Alessandro Gisotti piše kako se Edmund tijekom epidemije ponašao kao Milosrdni Samarijanac. „Mladi liječnik bio je svjestan opasnosti za vlastito zdravlje, ali se brinuo za one koji su bili u potrebi. Papa će jednom izjaviti kako ga je šokirala Edmundova smrt, i to ne samo zbog dramatičnih okolnosti, nego i zbog toga što je Karol nakon majčine smrti postao zreliji. Primjer bratove mučeničke smrti ostao je urezan u njegovo sjećanje.”

“Tragične okolnosti” o kojima je blaženik govorio bile su doista takve, ali u smrti njegova starijeg brata bilo je i puno herojskog – Edmund, koji je radio kao liječnik u gradu Bielsku (kasnije Bielsko-Biała), žrtvovao je svoj život pokušavajući izliječiti jednu pacijenticu.

Ona je bolovala od tada neizliječivog šarlaha i nitko od liječnika nije se usudio baviti njom. Osim Wojtyłe koji je odlučio provoditi dane uz njezin krevet i davati joj lijekove. Nažalost, djevojka je ipak umrla, a nakon 10 dana i dr. Wojtyła koji se zarazio od nje.

Edmund je preminuo u 26. godini života. Njegov mlađi brat Karol za vrijeme svoga pontifikata često je posjećivao bolnice i domove za umirovljenike. Primjerice, često je boravio u rimskoj bolnici „Gemelli” koju je u šali zvao „Vatikan III.”.

O Edmundu Wojtyli 2006. godine, u režiji Stanislava Janickog, snimljen je film (“Brat pape”), a Opća bolnica u Bielskom je dobila ime po nesebičnom Papinom bratu.

Inače, kao što smo već pisali, godine 1997. talijanski dnevni list “Il tempo” izvijestio je kako je skupina ljudi okupljena oko jednog “katoličkog izdavača iz Padove” pokrenula incijativu za proces beatifikacije dr. Edmunda Wojtyłe. Kako piše Kindziuk, proces je u ovom trenutku nešto utihnuo, ali to ne znači da u budućnosti neće ponovno biti intenziviran.

“To ne znači ni da Edmund Wojtyła nije sveti čovjek. Svetac ili jesi ili nisi. Crkva tu svetost ujedno službeno potvrđuje. A teško da je neće potvrditi u situaciji u kojoj netko svoj mladi život daruje za drugog čovjeka”, napisala je novinarka.