Čini se kako lijepa vijest o talijanskom svećeniku, don Giuseppeu Berardelliju –  koji se prema pisanju talijanskih medija odrekao svog respiratora u korist mlađe osobe, a koju je objavio i naš portal – nije točna.

Originalnu vijest prenijelil su brojni katolički i svjetovni mediji, uključujući i BBC, no sinoć je priča demantirana iz više izvora.

Što se dogodilo?

Catholic News Agency tako piše: “I dok se oni koji su ga poznavali s ljubavlju sjećaju o. Giuseppea Berardellija kao ljubaznog čovjeka uvijek spremnog na žrtvu, izvještaji o respiratoru doniranom mlađoj osobi nisu točni, povrdio je glavni tajnik njegove biskupije.”

Podsjećamo, izvor vijesti bio je talijanski magazin Arabeara koji je kao izvor citirao zdravstvenog djelatnika iz umirovljeničkog doma San Giuseppe u Casnigu.

“Duboko me dirnulo što se don Giuseppe – kojemu je župna zajednica kupila respirator – istog odrekao u korist nekog mlađeg”, prenio je medij izjavu anonimnog  zaposlenika. Dodatni izvještaji govorili su da mu je uređaj kupila i donirala župna zajednica.

No CNA je kontaktirao zaposlenicu istog doma, Benedettu Francinu, koja je poručila kako je teško vjerojatno da su drugi zaposlenici mogli znati što se događalo u trenutku završetka svećenikova života s obzirom da on nije preminuo u domu već u bolnici Lovere.

Francina, inače župljanka o. Berardellija, poznavala je preminulog svećenika te ga opisala kao čovjeka velike vjere koji je uvijek bio radostan i spreman pomoći. No, kaže, župljani su suočeni s krizom pandemije koronavirusa te su bili izolirani jedni od drugih tjednima, a sama nikada nije čula za akciju prikupljanja sredstava za respirator.

O. Dellevite, dugogodišnji prijatelj talijanskog svećenika, također je potvrdio kako su informacije lažne, dodavši ipak kako bi se o. Berardelli sigurno odrekao mjesta na intenzivnoj njezi za mlađeg pacijenta, da je mogao.

Drugi katolički medij, Crux, donosi, pak, izvještaj kako je talijanski svećenik doista odbio respirator, ali iz drugih razloga.

“Stvar je u tome, kad su ga doveli u bolnicu, pokušali su ga staviti na respirator, ali on je odbio jer nije mogao podnijeti (zvuk ventilatora)”, izjavio je Giuseppe Foresti, sakristan u župi sv. Ivana Krstitelja gdje je o. Berardelli služio, dodavši kako je u tom trenutku svećenik već bio u izrazito lošem stanju.

Foresti je dodao kako je o. Berardelli bio izvanredna osoba i svećenik, no da je priča koja se razvila o njemu “polu-fake news”.

Kako smo pogriješili?

Naš portal ima redovite izvore iz kojih crpi informacije. Što se tiče vijesti iz Crkve, uz vlastite izvore te službene kanale poput Vatican Newsa ili Ike, konzultiramo još nekoliko profesionalnih katoličkih medija iz svijeta.

Spomenutu vijest prvi smo put vidjeli na jednom manjem katoličkom portalu na hrvatskom jeziku te smo ju slijedili do izvora, gore spomenutog talijanskog medija Arabeara.

Vijest nije imala standardne oblike fake newsa. Glavna informacija, doduše, jest bila temeljena na anonimnom izvoru, ali je tekst bio uredno potpisan te su se u njemu pojavile izjave još dviju osoba koje su imenom i prezimenom posvjedočile o drugim aspektima života pokojnog svećenika, dajući time legitimitet vijesti.

Naš novinar nije imao mogućnost provjeriti informaciju o respiratoru te je stoga pokušao provjeriti sve druge aspekte priče došavši do sljedećih zaključaka:

  • don Giuseppe Berardelli je doista postojao, služio je u mjestu Casnigu te je nedavno preminuo od koronavirusa. Potvrda o tome pronađena je na stranici Biskupije Bergamo koja se nalazi na području najpogođenijim trenutnom zarazom u Italiji.
  • umirovljenički dom u kojem navodno radi anonimni izvor također postoji te su se oni koji njime upravljaju na mrežnim stranicama doma oprostili od svećenika – donedavnog stanara.
  • vijest su prenijeli poznati svjetovni (Newsweek, Mediaset) i katolički mediji (španjolsko izdanje CNA, medija koji je kasnije opovrgnuo priču te talijanskog izdanje ChurchPopa – oba pripadaju mreži EWTN, najpoznatijoj katoličkoj medijskoj kući koju je osnovala Majka Angelica). Kao što smo vidjeli, vijest je kasnije prenio i BBC te brojni domaći svjetovni i katolički portali. Na svom Twitter profilu, informaciju je, sa snažnom porukom, podijelio i poznati američki isusovac James Martin.

Iz gore navedenog, tj. iz skupa podataka koji su odgovarali istini i povjerenja u medije koji su vijest prenijeli, odlučili smo vjerovati originalnoj priči. Pritom smo, jednostavno, pogriješili i zbog toga se ispričavamo.

Izvještavanje u vremenu krize

Kao vodeći katolički i vjerski medij u Hrvatskoj i regiji, na čijoj su platformi tisuće pročitale gornju vijest, žao nam je što smo pomogli u širenju neprovjerenih informacija. Vjerujemo da nas naš katolički identitet obvezuje da temeljitije provjeravamo svoje informacije te ne nasjedamo na neprovjerene priče koje “lijepo zvuče”.

Izvještavati u vremenima krize nije jednostavno. Naš portal koji egzistira u specifičnim okolnostima – s malim osobljem i ograničenim resursima – trudi se uvijek našim čitateljima donositi provjerene informacije iz Crkve i svijeta, a zbog potrebe situacije dodatno smo pojačali ritam rada te rastegnuli svoje djelovanje do krajnjih granica. Također, poznato je da u vremenima krize češće i obilnije kruže razne dezinformacije jer su svi, kako novinari tako i čitatelji, željni “dobre priče”. U takvim uvjetima lakše je pogriješiti, no ne želimo se time opravdavati.

Cilj nam je poštivati visoke standarde koje smo nametnuli i zbog kojih, recimo, nismo prenijeli vrlo “primamljivu vijest” o obraćenom talijanskom liječniku-ateistu koja je nedavno bila viralna te se pojavila u brojnim domaćim – službenim i privatnim – katoličkim medijima (o čemu ćete na našem portalu više moći čitati ovih dana).

Možda je ovo dobra prilika da, zajedno s drugim katoličkim medijima u zemlji – službenim i privatnim – dodatno preispitamo svoj rad kako on ne bi bio samo lov na dobru priču, nego prije svega lov na točnu priču jer: “Istina će vas osloboditi” (Iv 8, 32).

Stanimo zajedno na kraj lažnim vijestima.