U objavi na Facebooku pater Ivan Ike Mandurić osvrnuo se na slučaj Mirele Čavajde, koji posljednjih tjedan dana, reaktualizirajući pitanje pobačaja, polarizira hrvatsku javnost.

Objavu donosimo u cijelosti:

Naš način je LJUBAV!

– Putin je protiv abortusa. Ali upravo pod njegovom rukom ginu djeca, starci, trudnice, i svatko koga stigne pokositi.
– Isusovi mučitelji su bili protiv abortusa, ali im to nije smetalo da ubiju Boga.
– Radikalni islamisti su protiv abortusa u svakoj varijanti – i k’o psa će na ulici zatući svaku ženu uhvaćenu u kršenju zakona.
– I Papa je protiv abortusa u svakoj varijanti.
– I ja i ti smo protiv abortusa u svakoj varijanti.

Ali samo neke od ovih borbi protiv abortusa su Bogu na slavu.

Kršćansko djelovanje i nauk se, zapravo, ne sadrži samo u drugačijim vrijednostima i u drugačijoj etici, nego, još više u načinu na koji to činimo, komuniciramo, zagovaramo. A taj način je – LJUBAV! Sve što činimo, govorimo, radimo i mislimo, mora biti na način ljubavi. Baš sve, i uvijek! I samo onaj tko tako čini, s Kristom je, i njemu sličan. I gdje god i kad god taj način ljubavi izostane, ako sve drugo i zadržimo – tu Boga više nema!

U ovoj borbi stajališta oko abortusa, nitko ne može učiniti ništa dobro ako, ono što čini, nije prožeto ljubavlju i prema nesretnoj Mireli. Štoviše, moguće je da i sam vrag pristane na našu borbu za nerođeno ako usvojimo njegov način – nemira, optužbe, svadljivosti, agresije, bešćutnosti, ratobornosti… mržnje… A takvih se istupa ovih dana i među nama, na žalost, zbilja da naći. Takvima se, i njihovoj borbi, bez obzira na ishod iste, Krist ne raduje. A ni ja ni Papa, ni puno puno vjernika – jer osjećamo da to nije naš duh…

Sve što činimo, sve naše aktivizme, kampanje, bdijenja, hodove, zagovaranja i debatiranja, moramo iznova re-evangelizirati – do te mjere da naše djelovanje bude toliko prožeto dobrotom i ljubavlju, poštovanjem i uvažavanjem, da bude kadro pridobiti i protivnike naših stajališta – jer će ih osvojiti način na koji to činimo. A to može biti samo ljubav. Onda – kad uvide da nas ljubav prožima i nosi, možda povjeruju da je istina ono i za što se zalažemo… te prepoznaju Krista među nama, blagog, milosrdnog, onog koji ljubi i kojemu je do njih stalo…

A to je ono što je u konačnici jedino bitno.