Hrvatski hodočasnički Dom utemeljen u Rimu 1987., na čijem početku stoji sv. papa Ivan Pavao II. svojim blagoslovom i prvim materijalnim darom, pogođen je teško u posljednje vrijeme velikom krizom kao posljedicom pandemije COVID-19. Istu sudbinu doživljavaju i sve slične rimske ustanove za prihvat hodočasnika. Već više od godinu dana nema hodočasnika od čijih se prihoda Dom uzdržavao, a dugovanja za režije i neisplaćene plaće radnika čekaju podmirenje te Domu ozbiljno prijeti kolaps.

Neposredno prije izbijanja krize, 4. veljače 2020., od tadašnje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Dom je dobio Povelju Republike Hrvatske. U službenom priopćenju na svečanosti dodjele rečeno je da se Povelja Hrvatskom domu u Rimu daje “za izniman doprinos i zasluge u karitativno-humanitarnom radu i razvoju nacionalne kulturno-vjerske djelatnosti”.

Ova naša akcija–poziv–apel ima najprije molitveni karakter. Pozivamo vas da upućujete Bogu molitve preko zagovora troje glavnih zaštitnika našega Doma, Gospe Karmelske, sv. Ivana Pavla II. i bl. Ivana Merza, da Bog nadahne darovatelje za spas našega Doma. Nakon molitve, svaki vaš dar za spas Doma bit će dragocjen.

Uprava Doma obraća se u ovoj nevolji posebno svim dosadašnjim hodočasnicima, a njih je čak 45.000 koji su u Domu našli gostoprimstvo u 34 godine otkad Dom postoji. Apel upućujemo i svim Hrvatima u domovini i po svijetu koji žele da hrvatski narod i nadalje ima svoj Dom u Vječnom Gradu (kao što ga je imao u prijašnjim stoljećima) i kao što ga imaju i drugi nama bliski narodi koji su ga sebi u Rimu izgradili posljednjih desetljeća još dok je bio komunistički režim u njihovim zemljama (Slovenci, Česi, Mađari, Ukrajinci i Poljaci).

Svima koji će se odazvati ovome pozivu najsrdačnije zahvaljujemo u ime cijeloga hrvatskog naroda, kako bi naš Dom i nadalje mogao služiti hrvatskom narodu za njegovo vjersko, duhovno i kulturno dobro povezivanja Hrvata s Rimom, Papom i središtem Katoličke Crkve kojoj hrvatski narod ima sreću i milost pripadati još od svoga pokrštenja.

Donacije se mogu slati na dva načina:

1. Izravno na račun Doma u Rim:

Comitato Domus Croata, Via del Grano 35, 00172 Roma – Italia

Codice IBAN – IT56 U030 6909 6061 0000 0125 806

BIC – B C I T I T M M

2. Preko računa Postulature u Zagrebu:

Postulatura Ivana Merza, Jordanovac 110, Zagreb

IBAN: HR94 234 0009 1110 208 545

U opisu plaćanja obavezno naznačiti: ZA DOM U RIMU