Francuski pravnik_Odgojile su me lezbijke i zbog toga patim i danas

Jean-Dominique Bunel ugledni je francuski doktor prava, stručnjak za humanitarno pravo i zločine genocida, koji je bio aktivan u mnogim zemljama gdje su se događali krvavi sukobi – BiH, Iraku, Ruandi. Njegov nedavni istup u francuskom Le Figaru izazvao je veliku pozornost i publicitet, ali ovaj put Bunel nije pričao o svojim hrabrim humanitarnim aktivnostima u raznim ratovima, o čemu je nedavno napisao i autobiografsku knjigu. Ne, ovaj put se Bunel suprotstavio ideji francuske vlade da dopusti homoseksualnim parovima da usvajaju djecu. Bunel zna o čemu govori. Njega je odgojio lezbijski par, majka i njezina ljubavnica, i on tvrdi da i dan danas trpi negativne posljedice takvog odgoja zbog kojeg je, kaže, „patio”.

Bunel (66) jedna je od prvih poznatih osoba u Francuskoj koja je odlučila otvoreno progovoriti o odrastanju u gay zajednici. Bio je potaknut zakonskom inicijativom vlade predsjednika Francoisa Hollandea da legalizira istospolne brakove i homoseksualnim parovima dopusti usvajanje djece. Ideja je to kojoj se Bunel oštro suprotstavlja, pri čemu želi naglasiti kako u svemu tome ne želi kritizirati homoseksualne osobe koje uvažava i za koje kaže da im, naravno, treba osigurati prava koja im pripadaju. On sam, kaže, nije homofob i nikada nije imao homoseksualne osjećaje. Ali, jednostavno smatra da homoseksualne osobe ne mogu imati pravo na dijete, jer za to nema nikakvog utemeljenja.

– Nisam patio u djetinjstvu zbog tabua homoseksualnosti, nego zbog ideje homoroditeljstva – naglasio je francuski pravnik.
Drama njegove obitelji započela je u vrijeme nakon Drugog svjetskog rata kada je otac, nakon nekoliko godina braka, napustio dom. Razlog tome bio je preljub koji je počinila njegova supruga, Bunelova majka, i to s poznanicom s posla. Majka je ostala sama s troje djece, a njezina ljubavnica se doselila u njihov dom. Ova situacija, kaže Bunel, za njega je bila izvor patnje.

– Patio sam od nedostatka očinske figure i to svakodnevno. Bio mi je potreban neki muževan karakter i uzor koji bi bio protutežom odnosu koji je moja majka imala sa svojom ljubavnicom. Tog nedostatka bio sam svjestan od malih nogu. Odsustvo oca za mene je bilo bolno iskustvo, osjećao sam ga kao psihičku amputaciju – rekao je Bunel u svojoj ispovijesti, dodajući kako je patio i zbog „indiferentnosti odraslih prema njegovim traumama”.

Kada je novinar njegovu situaciju usporedio sa situacijom u kojoj odrastaju djeca rastavljenih roditelja, Bunel je odgovorio da razvod ne lišava nužno dijete oba roditelja:

– Štoviše, razvod ne zamjenjuje oca s drugom ženom, s čime se uvodi još veća emocionalna nestabilnost za dijete u takvoj situaciji. Svi psihijatri trebali bi shvatiti da dijete ne ovisi o ocu na isti način na koji ovisi o majci, te da je idealna situacija za dijete da se roditelji nadopunjuju u odgoju na komplementaran način.

Prirodu odnosa između svoje majke i njezine ljubavnice nije shvatio sve dok nije došao u adolescentske godine. Kada je shvatio o čemu je riječ, to ga je jako potreslo. Prema dvije žene s kojima je odrastao osjećao je samo ljubav i poštovanje, kao i danas. Ali, unatoč tome osjeća potrebu ponuditi svoje svjedočanstvo o tome kako je odrastati sa „dvije mame” i kakve to traume sa sobom donosi. Cijeli svoj pubertet i adolescenciju tražio je zamjenu za očinsku figuru u jakim muškarcima oko sebe i to su odnosi koji su bili posesivni i nezdravi. Zapravo, cijeli njegov život, kaže, bio je obilježen činjenicom da ga je odgojio lezbijski par i onom čežnjom za ocem s kojom je morao odrastati.

– Ono što nudim ovdje jest individualno svjedočanstvo. Ono možda nema takvu težinu kao neko istraživanje. Ali, koliko znam, niti jedno ozbiljno istraživanje o ovoj temi nije niti provedeno. Jasno mi je da puno ljudi koje su odgojili gay parovi ne mogu o tome progovoriti otvoreno, lakše im je šutjeti o toj traumi – tvrdi Bunel.

[facebook]Klikni like i prati nas na Facebooku![/facebook]

On je ipak o toj temi odlučio progovoriti jer ga je prijedlog Hollandeove vlade uznemirio. Za njega kao pravnika nema nikakve dileme. Legalizacija istospolnih brakova i mogućnost da homoseksualni parovi usvajaju djecu, koja se s time otvara, negacija je univerzalnog prava djeteta da ga odgoje majka i otac.

– U ime borbe protiv nejednakosti i diskriminacije djeci osporavamo to sveto, tisućama godina staro pravo. Dakle, dva prava su u sukobu – ono homoseksualnih osoba na dijete i pravo djeteta na majku i oca. Međunarodne konvencije o pravima djeteta tu ne ostavljaju nikakvih dvojbi. Kako se kaže u tim konvencijama, vlade moraju prvenstveno voditi računa o interesima djeteta. A ovdje je jasno koji su to interesi – objasnio je francuski pravnik i na kraju poručio:

– Da su dvije žene koje su me odgojile bile u legalnom braku kakav predviđa novi zakon, podnio bih tužbu pred francuskom državom i pred Europskim sudom za ljudska prava jer mi je uskraćeno moje temeljno pravo na majku i oca.

Kako su neki naveli u komentarima Bunelove ispovijesti koja je prodrmala Francusku, ova izjava na kraju zazvučala je kao dobar besplatan pravni savjet za protivnike Hollandeova zakona o legalizaciji istospolnih brakova.

Goran Andrijanić | Bitno.net