„Osobno mi se dala očitovati Božja prisutnost. Nekako se Bog ukazao u svemu tome i privlači me, tako da često puta bude, ustvari najčešće je tako da bude da odeš tamo, daš sebe, a odeš pun, vratiš se ispunjen. I onda se osjećaš čak malo i posramljeno, kao da nisi ništa dao.“ Tako svoje volontersko iskustvo u Banovini Goran Franjić. On već više od pola godine redovito volontira sa SKAC-om Osijek.

Razgovor o potrebama

SKAC Osijek provodi projekt “Obnovimo Banovinu” u sklopu kojega svakoga tjedna organiziraju volonterske akcije u Banovini. Projekt traje već osam mjeseci, a kroz projekt prošlo je oko sto trideset volontera – maturanata, studenata i radničke mladeži.

„Možemo reći da idemo na dvije staze, na dva puta“, objašnjava Marko Cmrečnjak, voditelj projekta. Jedna od njihovih djelatnosti je prikupljanje informacija o njihovim potrebama koje se zapisuju u posebnu aplikaciju. Jedan dio volontera obilazi sela i odlaze od kuće do kuće razgovarajući s ljudima kojima su oštećene kuće u potresu.

„Osim što pokušavamo dati neko razumijevanje, toplu riječ, svojevrsno shvaćanje da su u vrlo nepovoljnom položaju, želimo čuti koje su njihove potrebe. Znači trebaju li perilice, hladnjake, hranu, vodu, pakete higijene, štednjake, peći, grijalice, kukuruz, pelene… Mi uzimamo te informacije, zapisujemo ih u aplikaciju i već međusobno tražimo donatore, a u međuvremenu se određeni donatori javljaju“, objašnjava Marko. Također je najavio izradu mrežne stranice “Veze dobrote”. „Tamo će donatori moći doći i vidjeti što je ljudima potrebno i na taj način će se olakšati komunikacija“, rekao je.

“Bog me vuče”

Druga njihova djelatnost fizičke su akcije. Marko je ispričao što sve konkretno rade: „Čistili smo cigle za novu zgradu srednje škole u Petrinji. Bojali smo voćke u Langovu domu (dom za starije, nemoćne i nezbrinute). Imali smo i neke akcije u Petrinji – preslagivanje crijepova. Išli smo s autoprikolicom od jedne adrese do druge – pokrijemo krov na jednoj kući i idemo do druge. Sada radimo pomoćne objekte – primjerice štale. Pomažemo pri rušenju – tu najviše djelujemo kako bi se moglo na tom mjestu napraviti nova štala, čardak i slično. Prošloga puta smo radili dodatak štale, dok su drugi čistili kukuruz, birali cigle i sanirali štetu.“

Na pitanje zašto volontira, Marko odgovara: „Pa jednostavno, Bog me vuče, to je to. Nekad bih znao zastati, razmisliti, ali rijetko, jer samo idem i radim, ne mislim na sebe nego na sve potrebite, na više od osamsto obitelji u potrebi. Jednostavno nemam vremena za razmišljanje, to me vuče, vuče me da pomažem. Pozvan sam djelovati, pomagati. Želim biti ta karitativna ljubav prema bližnjemu.“

Akcije koje zbližavaju ljude

O osobnom iskustvu volontiranja pričao je i Matija Buzinac, koji je također redoviti volonter: „Kad smo prvi put išli kod jedne žene popravljati krov u jedno selo, primijetili smo da tamo kuća s kućom ne priča. A kad smo nedavno išli u to isto selo, baš se osjetilo – čak i na putu do tamo – da su si svi dobri, da se svi slažu. Kroz te akcije vidimo da se svi zbližavaju jedni s drugima. Ovaj jedan susjed ide po traktor da nas poveze, a mi idemo po nekakve ljestve u vatrogasni dom, tamo nas dočekuju svi. A inače, kad smo prvi put došli, rekli su nam da nam neće otvoriti vrata taj susjed. Taj koji je sad pomagao. Drugi put kad smo došli svi su bili sretni što mogu pomoći. Taj čovjek je bio sretan što može upaliti traktor i provozati nas po selu. Ljudi su sretni što još to traje, što nisu zaboravljeni.“

Osim redovitog volontiranja u Banovini tijekom godine, osječki, slavonskobrodski i splitski SKAC organiziraju i kamp Srcem za Banovinu kao svojevrsni nastavak projekta Obnovimo Banovinu. Saznajte više o kampu na poveznici.