Zagreb

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano euharistijsko slavlje Nedjelje Muke Gospodnje – Cvjetnice 2. travnja 2022. u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca, na zagrebačkom Kaptolu.

Misno slavlje započelo je blagoslovom grančica ispred Bogoslužnog prostora nakon čega je uslijedila procesija u Bogoslužni prostor gdje se nastavilo misno slavlje.

Tijekom homilije kardinal Bozanić naglasio je da “križ i Isus na križu koji svjedoči najveću ljubav prema čovjeku govore da nas Bog nije napustio. Isus nas liječi i nasuprot svim križevima i svim mukama čovjek s jedne strane vapi prema Božjoj blizini, a s druge strane križ i Isus na križu govori Bog tebe čovječe ne napušta.

Rijeka

Obred blagoslova maslinovih grančica u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja BDM predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić i nagovorom uveo vjernike u značenje dvaju posebnih obreda toga dana: prvi je procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama, kojom se spominjemo Isusovog slavnog ulaska u Jeruzalem, a drugi je cjeloviti izvještaj o Isusovoj muci.

Vjernike je potaknuo na sudjelovanje u misama i obredima Velikoga tjedna, a u procesiji koja je nakon blagoslova uslijedila ulicama starog grada prema katedrali sv. Vida, da hodeći radosni za Isusom, jer slavimo Boga koji dolazi, ne budemo samo svjedoci njegove muke, nego i uskrsnuća.

Osijek

Pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić predvodio je blagoslov maslinovih grančica, procesiju i misno slavlje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla.

Mons. Ćurić u svojoj je homiliji poručio da je Krist umro u sramoti, osudi i odbačenosti: „Takav je bio Isusov zemaljski kraj. Bez ikakvoga uljepšavanja. Sve ono što su plodovi grijeha i zloće, sebičnost i neprijateljstva na bilo kojoj razini, sukobi i ideološka suprotstavljanja, sve je to tako stvarno prisutno i razvidno u Kristovoj osudi i smrti na križu. Ništa u tom iskustvu, kako nas zorno poučavaju Evanđelja i vjera prve Crkve, nije privid. Zato je Isusovo patničko iskustvo posve blisko svakom patniku, svakoj čovjekovoj patnji. I baš radi te bliskosti Kristove patnje, nemojmo se smjestiti na takvu udaljenost na kojoj nećemo uspjeti osjetiti kako naše živote rasvjetljuje i nadahnjuje upravo Isusova patnja i njegov križ.“

Šibenik

Vjernici grada Šibenika Nedjelju muke Gospodnje tradicionalno su proslavili okupljanjem na Trgu Pavla Šubića s maslinovim grančicama u rukama. Nakon blagoslova  grančica, procesija predvođena biskupom i svećenicima krenula je prema katedrali sv. Jakova u kojoj je biskup Rogić predvodio misno slavlje.

“Brate i sestro, čovječe vrati se svome dostojanstvu na koje si pozvan jer u Božjim očima toliko vrijediš da je sin Božji postao čovjekom, podnio sramotnu smrt križa, okusio dubinu boli i udaljenosti od Boga, da te k sebi privuče. Došao nas je naučiti kako da jedni druge ljubimo. Došao je na se uzeti sve naše krivice. Došao nas je osloboditi od grijeha. Došao nas je pomiriti s Bogom. Radi toga je na križu umro”, poručio je između ostalog biskup Rogić.

Dubrovnik

Ispred zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku dubrovački biskup mons. Roko Glasnović blagoslovio je maslinove i palmine grančica koje su vjernici sa sobom donijeli, a potom su se svi u procesiji uputiti prema katedrali Gospe Velike gdje je nastavljeno euharistijsko slavlje.

Razmišljajući o Isusovom ulasku u Jeruzalem biskup je u propovijedi kazao kako Isus danas ulazi i u svaki naš grad i mjesto, pa tako i u našoj Dubrovačkoj biskupiji. Isus dolazi „krijepiti umorne“, kako kaže prorok Izaija, te također dolazi pohoditi osamljene i bolesne, slabe i krhke, osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, mlade i stare, obitelji i svakoj osobi.

Pula

Blagoslovom palmi i maslinovih grančica, procesijom gradom te misnim slavljem u katedrali Uznesenja Marijina, u Puli je također obilježen blagdan Cvjetnice.

Zadar

Na Cvjetnicu održana je procesija od crkve sv. Marije do katedrale sv. Stošije gdje je svečano misno slavlje predvodio zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić.