Nakon što je objavljeno da je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) odobrila abortivnu tabletu mifepriston, uz ranije odobrenje tablete mizoprostol, i tako ženama u Hrvatskoj dodatno olakšala pristup tzv. medicinskom ili medikamentoznom pobačaju, nema nam druge nego zaključiti da hrvatske zdravstvene institucije svojim odlukama smišljeno i sustavno potiču abortivni mentalitet.

Medicinski pobačaj je, kako se kaže, „alternativa“ invazivnom pobačaju. U njemu žena korištenjem kombinacije dvaju spomenutih tableta izaziva fiziološke procese koje završavaju izbacivanjem djeteta iz maternice i njegovom smrću. Ta vrsta pobačaja bila je već dostupna u nekim hrvatskim bolnicama, a sada će postati još dostupnija.

„Civilizacijski napredak“ – tako je jedan liječnik ginekolog poznat po vatrenom zagovaranju abortusa nazvao ovu odluku HALMEDA. Aktivistkinje udruge RODA, koja se počinje pretvarati u pravu proabortivnu organizaciju, smatraju to „velikom pobjedom žena“. Abortivne tablete opisuju se kao „lijekovi“, što bi onda značilo da je njihova indikacija – trudnoća. Nekada nazivana blaženim stanjem, a danas, kako vidimo, nekima bolest.

I sve se to događa za vladavine HDZ-a, stranke koja sebe opisuje kao „konzervativnu“, „demokršćansku“, stranke koja u svojoj kvoti ima i ministarstvo zdravstva.

Naglasimo – zdravstveni sustav svakako ima svoju autonomiju, ali potpuno je jasno da bilo koji ministar zdravstva i stranka kojoj pripada ili koja ga je na taj položaj postavila imaju kako političku, tako i stručnu, medicinsku odgovornost za ono što se događa u zdravstvenom resoru. Pa tako i moralnu.

Evo još jednog primjera koji puno govori o toj odgovornosti i odnosu prema njoj.

U travnju 2015. tadašnje ministarstvo zdravstva koje je vodio Siniša Varga iz SDP-a donijelo je odluku o bezreceptnoj prodaji tablete ellaOne, tzv. „tablete za dan poslije“ koja osim kontraceptivnog ima i moguće abortivno djelovanje. Ministarstvo je tada tvrdilo kako to radi na nalog iz Bruxellesa iako je kasnije Europska komisija jasno potvrdila da i dalje uvažava pravo svake države članice da ograničava prodaju kontraceptivnih tableta.

Ministar Varga tada je tu bezreceptnu prodaju elleOne ipak na stanoviti način ograničio, vezujući je uz ispunjavanje upitnika kojeg je osoba koja ju je kupovala morala ispuniti.

Međutim, ono što se niti lijevi SDP nije usudio napraviti, napravila je vlada Tihomira Oreškovića u kojoj je najveći utjecaj imao „konzervativni“ HDZ. HDZ-ov ministar Dario Nakić u lipnju 2016. donio je odluku o potpunoj „liberalizaciji“ prodaje kontroverzne tablete, ukidajući sva ograničenja i čineći je dostupnom i maloljetnim osobama.

Tako nam se, eto, dogodila apsurdna situacija da se „demokršćanski“ HDZ pokazao “revniji” u osiguravanju dostupnosti kontraceptivnih i abortivnih sredstava nego što je to činio lijevo-liberalni SDP.

Usporedbe radi, u Poljskoj je tableta ellaOne također svojedobno bila u bezreceptnoj prodaji. To je, međutim, promijenjeno godinu i pol dana nakon što je na vlast došla konzervativna stranka Pravo i pravednost (PiS), koja ju je 2017. vratila u sustav prodaje na recept. PiS je tada argumentirao kako je riječ o tabletama čije nuspojave još nisu dovoljno istražene i treba ih vratiti pod nadzor liječnika. Poljski konzervativci, dakle, ograničavaju pristup kontraceptivno-abortivnim tabletama koje hrvatski konzervativci istodobno dijele maloljetnicima.

I tako ovaj opasan apsurd hrvatske politike postaje sve očitiji. Stranka koja se deklarira konzervativnom i demokršćanskom vodi sve agresivniju proabortivnu politiku.

Osvrnemo li se na ono dosad viđeno možemo samo zaključiti da od skorašnjeg prijedloga zakona o pobačaju na kojem radi povjerenstvo koje je imenovalo ovo i ovakvo ministarstvo zdravstva treba očekivati tek nove probleme i daljnje širenje abortivnog mentaliteta u hrvatskom društvu.

Nadamo se, ipak, da će nas stvarnost demantirati.

Goran Andrijanić | Bitno.net