Kada je buknula afera sa svećenicima pedofilima u Irskoj jedan je župnik postao simbol, po perverzijama, cjelokupnog događaja, velečasni Kevin Reynolds. Ovaj monstrum od popa išao je u Keniju kao misionar da bi pod krinkom misionarskog dobrotvorja silovao djecu, i tako već poniženu i unakaženu bijedom. Irska nacionalna televizija (RTE) odmah je profesionalno reagirala i poslala ekipu u Keniju, u sela gdje je pedofilčina Reynolds djelovao, i napravila reportažu s njegovim žrtvama, sugerirajući i na drugih 1.080 svećenika misionara sa sličnim sklonostima i motivima. Posebno bolan bio je intervju sa, sada zrelom ženom, onda djevojčicom, imenom Veneranda, koja je opisala kako ju je vlč. Reynolds silovao 1982. godine te pokazala svoju kćerku koja je plod svećenikovog silovanja. Gospođa Veneranda k tome je dodala da ju je prije dolaska ekipe Irske televizije Reynolds nazvao i ponudio novac za šutnju.

Ekser u čelo i kastracija

Kada je autor ovih redaka vidio spomenuti prilog o “misionaru pedofilu koji siluje gladnu afričku djecu”, bio je bijesan na crkvene i civilne vlasti što uopće procesuiraju tog tipa, kao i sve njemu slične, kojima zapravo treba presuditi “po kratkom postupku”, ekserom u čelo i kastracijom tupim zahrđalim kliještima. Pogotovo što je taj odvratni Reynolds cijelo vrijeme beskruplozno tvrdio da je nevin unatoč hrabrim svjedocima koji su govorili pred kamerama. Odvratna, masna popina! Slaba je utjeha što ga je biskup odmah maknuo i kaznio. No ovih dana uslijedio je preokret! Direktor Irske televizije podnio je ostavku uz obrazloženje da je slučaj vlč. Reynoldsa najveća pogreška u njegovoj karijeri. Naime, nakon DNA analize ustanovljeno je da je gospođa Veneranda lagala, da dijete nije njegovo, da nije imao spolni odnos s njom. Ukratko, riječ je o čestitom čovjeku i svećeniku…

Zastrašujuća medijska tišina

Ovaj slučaj ne donosimo kako bismo relativizirali problem pedofilije u RKC, ili vršili bilo kakvu apologiju. Jedini motiv su žrtve pedofilije, u ovom slučaju, uz djecu, i tisuće optuženih pa oslobođenih katoličkih svećenika o čemu, nakon spektakularnih emisija i naslovnica, kakva je bila i ona Irske televizije, nema primjerenog demantija ni vijesti, dok ih stigma sumnjivih pedofila i dalje prati. Tako je i njujorški nadbiskup Dolan podnio izvješće, široko prešućeno, kako je od 345 prijava protiv katoličkih svećenika za pedofiliju u SAD-u 2010. g., 7 prihvaćeno kao utemeljeno, premda su ih mediji razvalili kao “gotovu stvar”. Mediji koje treba i pohvaliti zbog pozitivne uloge u razotkrivanju pedofilskih škandala. No koliko je velečasnih Reynoldsa, žrtava medijske hajke, lažova ili odvjetnika gladnih lakog novca, od Amerike preko Afrike i Australije do Irske? Nažalost, jako mnogo, kako govore službena crkvena i svjetovna izvješća zaglušena zastrašujućom medijskom tišinom, kojoj očito nevini katolički svećenik nije vijest, kao ni aktualna pedofilija u židovskoj zajednici u Brooklynu (117 djece), ili u protestantskim denominacijama, ili… Ma, koga briga, svako vrijeme ima svoje šprance. (Ova priča božićna je čestitka svim Reynoldsima, bez obzira na to kojem zvanju ili vrsti “zločina” pripadali.)

Ivica Šola | glas-slavonije.hr