“Kao katolik se protivim pobačaju, ali ne želim nametati svoja vjerska uvjerenja drugima”, vjerojatno ste svi više puta čuli različite varijante ove rečenice kako od domaćih tako i od stranih političara koji su kao pripadnici Crkve govorili o ovoj temi.

Biskup biskupije Winona-Rochester Robert Barron na primjeru američkog predsjednika Joea Bidena pokazao je sve što ne valja s ovakvim stavom u nedavno objavljenom YouTube videu pod naslovom “Naš katolički predsjednik i najhitnije moralno pitanje našeg vremena”. Barron je u svojem tekstu doveo u pitanje ne samo smislenost stava koji Biden zastupa nego i njegovu iskrenost, no krenimo redom.

Prije svega, tvrdi Barron, protivljenje pobačaju nije “u strogom smislu” pitanje vjerskog nauka nego “zaključak izveden iz moralnog rasuđivanja i pronalazaka moderne znanosti”.

“Neoboriva je činjenica” da ljudski život počinje začećem, baš kao što je i “temeljna etička norma” da nevini ljudski život nikada ne smijemo napadati. “Ovi uvidi i načela temelj su argumenta protiv pobačaja koji se može i treba iznijeti u javnom forumu; oni definitivno nisu stvar ‘dogme’ svojstvene katolicizmu”, kaže Barron.

Drugi problem koji američki biskup vidi u gledanju na restriktivne zakone o pobačaju kao na “nametanje vjerskog uvjerenja” je u samoj riječi “nametanje”.

“Sada kada smo utvrdili da protivljenje pobačaju nije stvar sektaške doktrine, možemo li također priznati da se bilo koji zakon, po samoj svojoj prirodi, nameće drugima? Kad bi većina saveznih zastupnika formulirala zakon kojim bi se odredilo ograničenje brzine na 65 i ako bi se izvršna vlast složila s ovom odlukom, na snagu bi stupio zakon koji bi cijelom društvu nametnuo ovo stajalište”, piše Barron dodavši kako isto vrijedi za pitanja poreza, odredbi o ljudskim pravima, minimalne plaće i slično.

“Zakoni ne sugeriraju; oni nameću”, ponavlja Barron dodajući kako iza svakog zakona stoji određeni moralni princip bilo da je riječ o štićenju života, očuvanju pravde, brizi za siromašne itd. “Dakle, ako me pitate jesam li radio na tome da cijelom društvu nametnem zakon koji bi štitio prava nerođenih, rekao bih: ‘Da.’ A onda bih dodao: ‘U čemu je problem s time?’”

Američki biskup odbacuje i, kako kaže, “smiješni” stav političara da se osobno protive pobačaju, ali da ga javno podržavaju, navodeći kako je to slično tome kao kad bi netko u 19. stoljeću govorio da ropstvo smatra odvratnim, ali “nije spreman učiniti ništa da ga eliminira ili barem spriječi njegovo širenje”.

I upravo je to ono u čemu Barron uviđa neiskrenost Bidena koji se navodno osobno protivi pobačaju. Naime, ne samo da nije spreman zakonski ga zabraniti nego nije spreman napraviti niti jedan korak prema sprječavanju njegova širenja. Dapače, podržava sve radikalnije zakone po pitanju njegove dopuštenosti.

Abraham Lincoln, kaže Barron, nije provodio ekstremnu politiku protiv ropstva koju su zagovarali abolicionisti, “umjesto toga, zauzeo je umjereniju poziciju, nastojeći obuzdati ropstvo, ograničiti njegovo širenje, u nadi da ga vodi na put izumiranja”.

“To je za šesnaestog predsjednika bila stvar razborite političke prosudbe. Kad bi naš sadašnji predsjednik, koji tvrdi da je uvjeren da je pobačaj nešto loše, poduzeo korake u smjeru ograničavanja te prakse, ili kad bi mogao reći nešto pozitivno o odluci Vrhovnog suda koja barem daje saveznim državama pravo da ograniče pobačaj, možda bih mogao utvrditi da djeluje po Lincolnovu modelu”, kaže američki biskup.

Iako predsjednik Biden često ističe svoju katoličku vjeru, te govori kako redovito ide na svetu misu i moli krunicu, Barron sa žaljenjem zaključuje svoj video tvrdnjom da po najhitnijem moralnom pitanju našega vremena “stoji u suprotnosti kako s razumom tako i s eksplicitnim crkvenim naukom”.