“Klerikalizam olakšava zlostavljanje, time što zlostavljači nasrću na one koji s pravom imaju poštovanje prema svećenstvu, ali ‘klerikalizam’ ne objašnjava seksualno predatorstvo.”

Biograf pape Ivana Pavla II., George Weigel, u svojoj novoj kolumni za časopis First Things osvrnuo se na istup pape emeritusa Benedikta XVI. o seksualnoj krizi unutar Crkve.

U tekstu u kojem ističe Ratzingerovu „nenadmašnu sposobnost da sprži moždane krugove različitih katoličkih progresivaca“, Weigel se slaže s njegovom ocjenom da su seksualna zlostavljanja unutar crkve nus produkt seksualne revolucije koja je pogodila Crkvu u trenutku „doktrinarne i moralne zbunjenosti, nedostatka kleričke discipline, loše formacije bogoslova i slabog biskupskog praćenja“.

Iako priznaje da Benediktova analiza ne objašnjava slučajeve „psihopata“ poput Marciala Maciela i Theodorea McCarricka, kao ni ponašanje klera u pretkoncilskoj Irskoj i Quebecu, Weigel ističe da je precizno usmjerena na „oštar rast kleričkog seksualnog zlostavljanja koje je počelo krajem 1960-ih, a vrhunac dosegnulo 1980-ih“, nakon kojega je Ivan Pavao II. uveo reforme za svećenike i bogoslove.

Kao jedan od ključnih trenutaka u tom razdoblju Weigel smatra 1968., godinu u kojoj je objavljena enciklika Humanae Vitae. Oni koji su u tom trenutku uvjerili sami sebe da ne moraju slijediti crkveni nauk o etici ljudske ljubavi, bili su posebno ranjivi na val seksualne revolucije, ističe američki pisac koji je o tome pisao još 2002. u svojoj knjizi Hrabrost biti katolikom: Kriza, reforma i budućnost Crkve.

Ono što Ratzingerovi kritičari, koji idu toliko daleko da ga nazivaju šizmatikom, ne vide, piše Weigel, jest povezanost između „doktrinarnog i moralnog neposluha s porocima klera“, ne nudeći pri tome nikakvo alternativno objašnjenje za oštri rast zlostavljanja nakon seksualne revolucije i kontroverzi oko Humanae Vitae.

Pri tome, biograf Ivana Pavla II. ističe da se klerikalizam ne može uzeti kao ozbiljno objašnjenje za grijehe i zločine seksualnog zlostavljanja.

“Klerikalizam olakšava zlostavljanje, time što zlostavljači nasrću na one koji s pravom imaju poštovanje prema svećenstvu, ali ‘klerikalizam’ ne objašnjava seksualno predatorstvo, koje ima druge, dublje uzroke i zapravo je globalna pošast”, zaključuje Weigel.

Ivo Džeba | Bitno.net