Papa emeritus Benedikt XVI odgovorio je na kritike svojega eseja o krizi seksualnog zlostavljanja u Crkvi, ustvrdivši kako su brojne negativne reakcije potvrdile njegovu središnju tezu kako je udaljavanje od vjere izvor krize, time što u njima nije niti spomenuta riječ Bog.

U kratkom osvrtu na komentare koje je izazvao njegov esej, objavljenom u časopisu “Herder Korrespondenz”, Benedikt je naglasio kako su mnogi kritičari promašili središnju tezu o kojoj je on govorio.

Podsjetimo, Benedikt XVI u veljači je ove godine napisao kako su zlostavljanja unutar Crkve povezana s kolapsom katoličke moralne teologije koji je Crkvu učinio nemoćnom da odgovori na izazove seksualne revolucije 1960-ih.

“U konačnici je prevladala hipoteza da je moral određen isključivo ciljevima ljudskoga djelovanja… Zato više nije moglo biti nikakvoga apsolutnoga dobra, kao niti ičega temeljno zloga – moglo je biti samo relativnih vrijednosnih sudova. Više nije bilo apsolutnoga dobra, nego samo relativno bolje, ovisno o trenutku i okolnostima”, napisao je papa emeritus te zaključio kako “samo poslušnost i ljubav prema našem Gospodinu Isusu Kristu može pokazati put” za izlazak iz nastale krize.

Reakcije na Benediktov esej bile su pomiješane, no najsnažnije kritike stigle su iz njegove rodne Njemačke i krugova koji su već dugo godina kritični prema njegovom radu.

Papa emeritus je posebno istaknuo njemačku profesoricu povijesti Birgit Aschmann u čijem se četiri stranice dugačkom odgovoru “riječ Bog uopće ne pojavljuje”, iako je otpad od vjere istaknut kao temeljni problem u Benediktovom eseju.

“Koliko vidim, u većini reakcija na moj doprinos, riječ Bog se uopće ne spominje”, napisao je papa emeritus. “Stoga, središnja tema koju sam želio postaviti uopće nije raspravljena”.

Ovakve kritike služe samo kako bi se pokazala “ozbiljnost situacije”, napisao je Benedikt, “u kojoj je riječ Bog često marginalizirana, čak i u teologiji”.

Ivo Džeba | Bitno.net