Zoran Milanović kritizirao je u petak smjernice Europske komisije u kojima se od zaposlenika traži da izbjegavaju riječ “Božić”.

U izjavi novinarima na obilježavanju 60. obljetnice rada i djelovanja Poliklinike SUVAG, predsjednik RH poručio je: “Imate smjernice u Europskoj komisiji, vidjeli ste tu glupost, smjernice da se ne spominje Božić. Što da se spominje? Oktobarska revolucija? Božić je Božić, i za one koji nisu vjernici, kao ja, i za one koji jesu.”

“Europa je kulturološki kršćanski kontinent. To ne znači da nije otvorena za one koji su drugačiji, koji nisu kršćani, koji su muslimani…”

“Temelji dobrog i lošeg u Europi su kršćanski (…) od arhitekture sela do velikih gradova, i to je činjenica”, istaknuo je dalje Milanović, dodavši kako “neki birokrati” pokušavaju to promijeniti “iz političke korektnosti”.

“Zbog čega bih se ja uvrijedio? Ne idem u crkvu, ali Božić je Božić”, zaključio je predsjednik.

Kako smo već pisali, prošle nedjelje talijanski list Il Giornale objavio je sadržaj smjernica za izbjegavanje diskriminacije i promicanje inkluzivnosti koje je Europska komisija implementirala 26. listopada ove godine, a koje su služile za internu komunikaciju među njenim zaposlenicima.

Kontroverzni dokument, naslovljen “Jedinstvo jednakosti”, predlagao je da se u komunikaciji umjesto izraza “božićno vrijeme” koristi “blagdansko vrijeme”, a imenice poput poput “muž” i “žena” ili “otac” i “majka” zamijene s izrazima “supružnik” i “roditelj”.

Smjernice su izazvale brojne kritike na račun glavnog izvršnog tijela Europske unije, a reagirao je i Vatikan te je dokument u konačnici povučen iz upotrebe i vraćen na doradu.