Jeruzalem

Tako je za Catholic online Andrew Vaughn, izvršni direktor Američke škole za orijentalna istraživanja izjavio: “Po mom mišljenju, postoji nula posto šanse da ova teorija bude istinita!”.

Istraživanje poznato kao Jesus Discovery, nastavlja se na, prije pet godina aktualnu, kontroverzu o pronalasku Isusovih grobnih ostataka, Lost Tomb of Jesus, na temelju kojega je snimljen film. No, razvojni put od arheoloških otkrića pa do pisanja knjige i snimanja filma svjedoči o manjku vjerodostojnosti kako prvog tako i ovog drugog kontroverznog projekta.

Naime, radi se o pronalasku grobne komore 1980. godine, na području današnjeg jugoistočnog stambenog dijela Jeruzalema, Talpiot. Dr. Joseph Gath je zabilježio da je pronađeno deset kosturnica, od kojih je devet bilo netaknutih, a deseta razbijena. Pet od njih imalo je natpise s imenima sahranjenih: Mara iz Mariamene; Yehuda, sin Yeschuin; Matya; Yose, Marya – najčešća imena iz onoga vremena, te: Yeshua, sin Yehosefa – Isus, sin Josipov. Radi se o grobnici neke dobrostojeće jeruzalemske obitelji. Nakon što je arheološko nalazište evidentirano, brzo je palo u zaborav. Sve dok 1996. godine BBC nije emitirao kontroverznu reportažu vezanu za tada već 16 godina staro našašće.

2006. godine na scenu je stupio dr. James Tabor sa svojom knjigom “Isusova dinastija” u kojoj tvrdi da je Isus bio politički revolucionar te da je njegovo kraljevstvo bilo od ovoga svijeta. Godinu dana kasnije, 2007. godine, poznati filmaš James Cameron je javno izjavio da je Isus bio čovjek kao i svaki drugi te da je nakon raspeća položen u grobnicu svoje obitelji, gdje mu se kosti nalaze uz posmrtne ostatke njegove žene i sinova što je i zabilježio u dokumentarnom filmu Simche Jacobovicija, a u njegovoj režiji, pod nazivom The Lost Tomb of Jesus (Izgubljeni Isusov grob).

Teze iz knjige i filma su pobijene mnogo puta. Na njih se kao falsifikat cijelim jednim poglavljem osvrće i Michael Hessemann u knjizi Legende, mitovi, laži, dostupnoj i na hrvatskom jeziku.

Najnoviji pokušaj osporavanja Kristova uskrsnuća o kojem su se mediji toliko raspisali ovih dana, možemo pripisati dvojcu: Simchi Jacoboviciju, poznatom  redatelju dokumentarnih filmova, te spomenutom Jamesu Taboru, koji tvrde kako su u jednoj drevnoj jeruzalemskoj grobnici otkrili nekoliko sarkofaga koji datiraju iz 1. stoljeća, ali i posmrtne ostatke Isusa i njegove obitelji. A to zaključuju na temelju ugraviranih kršćanskih simbola koje se nalaze na kovčezima iz već poznate grobne jame koja se prema židovskim obredima odmah nakon dokumentiranja ponovno zatvorila tako da se istraživački dvojac, Jacobovici i Tabor, ovo prigodom poslužio pokretnom robotičkom rukom, na koju je bila pričvršćena kamera.

Međutim, pretpostavka o Kristovom grobu naišla je na negiranje znanstvenika. Christopher Rollston, stručnjak za semitske epigrafe, naglasio je da su nove tvrdnje Tabora i Jacobicija jednako neuvjerljive kao što su bile i one prijašnje. Iako je riječ o lijepim nalazima, teško da ih možemo uvrstiti među impresivna otkrića, naglasio je.

I mnogo drugih stručnjaka je izrazilo svoju kritiku takve interpretacije navodnog otkrića. Tako je Eric Meyers, biblijski stručnjak na Sveučilištu Duke, govoreći o knjizi koja iznosi tvrdnje o Isusovoj grobnici izjavi: “Ništa u knjizi nas ne navodi na revolucionarne obrate shvaćanja Isusa ili ranoga kršćanstva, kao što to tvrde izdavači i urednici, te možemo zaključiti da je ova knjiga samo dio dugačkog popisa djela koja pokušavaju zloupotrijebiti ne samo Bibliju nego i arheologiju.”

Jodi Magness, profesorica religijskih studija na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini, kaže: “boli me kako se arheologiju prisilno stavlja u službu ne-znanstvenih interesa, bilo financijskih bilo religioznih bilo drugih”.

J. Magness tvrdi da su Tabor, Jacobovici i njihovi kolege, krenuli u iskopavanje dokaza koji bi potvrdili njihove prijašnje hipoteze o jednoj drugoj grobnici u blizini, koju žele prikazati kao grobnicu Isusove obitelji kako bi pošto-poto privukli novu medijsku pažnju. No, “profesionalni arheolozi ne tragaju za blagom ili predmetima kao što su Noina arka ili Kovčeg saveza ili sveti gral”, kaže Magness. “Takve pothvate vode amateri (nestručnjaci) ili znanstvenici koji nisu arheolozi. Arheologija je znanstveni proces.”

Catholic News Agency, također, navodne pronalaske Isusove obiteljske grobnice demantira i proziva manipulacijama te objavljuje iskaz dr. Amosa Klonera, svjetski poznatog arheologa, koji kritizira filmaški marketing i kaže da se ne temelji na činjenicama i dokazima, što se protivi osnovama znanstvenoga rada.

Nije vjerojatno da su Isus i njegovi rođaci imali obiteljsku grobnicu, kaže Kloner za Jeruzalem Post. Oni su galilejska obitelj bez ikakvih korijena u Jeruzalemu. Talpiotski grob pripada obitelji srednje klase iz 1. st.

Arheološki stručnjaci nisu preskočili primijetiti da danas čak i dokumentarni filmovi koriste određenu pompoznost, napuhivanje i pretjerivanje.

Lidija Piskač | Bitno.net