Vatikan je objavio da je papa Franjo dobio “osobnog zdravstvenog asistenta”, javlja CNA. Naime, papa Franjo odabrao je Massimiliana Strappettija, medicinskog brata za kojeg je već prije izjavio da mu je spasio život, da mu pruža dodatnu pomoć jer se 85-godišnji Papa suočava s problemima u kretanju.

„Medicinski brat, muškarac s mnogo iskustva, spasio mi je život“, izjavio je papa Franjo prošlog ljeta nakon operacije na debelom crijevu.

La Repubblica navodi kako je upravo Strappetti savjetovao papu Franju da se podvrgne testovima nakon što je imao prvi napad divertikulitisa u veljači 2021. godine. On je, zajedno s ostalim vatikanskim medicinskim osobljem, preporučio Papi operaciju kako se ovaj zdravstveni problem ne bi dodatno pogoršao.

Ovaj iskusni medicinski brat pratio je papu Franju tijekom njegova nedavnog putovanja u Kanadi.

Strapetti će nakon promaknuća surađivati s osobnim liječnikom pape Franje, dr. Robertom Bernabeijem, profesorom interne medicine i gerijatrije na Katoličkom sveučilištu Svetog Srca u Rimu.

52-godišnji medicinski brat zaposlen je u Vatikanu od 2002. godine. Prije toga je osam godina radio na odjelu intenzivne njege u rimskoj bolnici Gemelli. Služio je kao koordinator za medicinske sestre u vatikanskom zdravstvenom sustavu i imao je važnu ulogu u vatikanskoj medicinskoj dobrotvornoj organizaciji za beskućnike.

Ovo imenovanje dogodilo se nekoliko dana nakon što je papa Franjo vraćajući se iz Kanade novinarima izjavio da će zbog svog zdravlja možda morati malo prorijediti raspored putovanja.