HKSFoto: IKA
Nakon uvodne molitve, kardinal Josip Bozanić, veliki kancelar HKS-a je pozdravljajući prisutne posebno pozdravio kardinala Rafffaele Farinu, DB, arhivara i knjižničara Svete Rimske Crkve, te ministra kulture Talijanske Republike prof. dr. sc. Lorenza Ornaghia, kojem je izrazio suosjećanje sa svim stradalima u potresu koji je prošlog tjedna pogodio pokrajine sjevera Italije. Danas se spominjemo 3. lipnja 2006. godine kada je uspostavljeno ovo Sveučilište. Taj je datum podudaran s 3. lipnja 1607. kad je zaživjela prva zagrebačka gimnazija pod vodstvom isusovaca. Dakle, istoga dana 400 godina kasnije ustanovljeno ovo Sveučilište koje na sebi svojstven način nastavlja ugrađivati prisutnost Crkve u prostoru obrazovanja na tragu iskrenoga doprinosa suvremenom hrvatskom društvu, rekao je kardinal Bozanić. Osvrćući se na postojeći studij povijesti, te psihologije i sociologije, dva studija koji kreću od sljedeće akademske godine, kardinal Bozanić je istaknuo, kako Sveučilište ne nosi sa sobom samo spoznajnu dimenziju, nego nužno i odgojnu. To je neizostavan kulturološki prinos koji se odnosi na pitanja o smislu, otvorenost prema transcendentnom, odmak od kulture banalnoga, površnoga. Kršćanska antropologija, nastavio je kardinal, ima što ponudi na područjima koja danas postaju od iznimne aktualnosti, od dostojanstva ljudske osobe i ljudske stvorenosti, preko nosivih institucija društva kao što su brak i obitelj, do nužno potrebne odgovornosti u odnosu na budućnost.

Naše malo Sveučilište premda još uvijek na počecima, želi biti časnim članom hrvatske sveučilišne zajednice učeći i surađujući sa svima onima kojima je na srcu ono što nam je svima zajedničko: razvoj znanosti, dobro obrazovanje i odgoj mladih generacija za vremena puna izazova koja su pred nama, rekao je rektor Željko Tanjić. Vizija našeg Sveučilišta je ponuditi prepoznatljive programe u odnosu na postojeće u Hrvatskoj s obzirom na sadržaj i duh katoličkih sveučilišta, ali uz poštivanje najviših standarda znanstvenog integriteta. Naša misija je kontinuirana potraga za istinom kroz istraživanje, te čuvanje i prenošenje znanja za dobrobit društva u čemu se osobita pažnja posvećuje odgoju cjelovite osobe upravo na katoličkoj baštini, rekao je rektor.
Obraćajući se ministru Ornaghiu, Tanjić je rekao, kako katoličko sveučilište Santo Cuore u Milanu kojem je bio rektor prije dolaska na dužnost ministra, je HKS-u ne samo uzor, nego i bratska podrška koja pomaže i u razbijanju predrasuda o mjestu i ulozi katoličkih sveučilišta u društvu. Također je posebno zahvalio Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na suradnji i potpori.

Prof. dr. sc. Lorenzo Ornaghi je podsjetio na ulogu sveučilišta, koje ima i prosvjetiteljsku ulogu, a kako i Papa ističe, hitno je potrebno obrazovati nove generacije za izazove budućnosti. U tomu katolička sveučilišta imaju specifične izazove, novi humanizam koji treba spriječiti fragmentaciju, te objediniti znanstvene discipline. Stoga je osobita zadaća katoličkih sveučilišta podići antropologiju na viši nivou u službi svih znanosti, rekao je ministar Ornaghi.

Doc. dr. sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske je posebno istaknuo važnost da HKS vrši nepristrano istraživanje istine, te čuva i posreduje znanje. Također se spomenuo i Papin govor o savjesti, u kojem je kao glavni čimbenik za kulturnu izgradnju i za promicanje općeg dobra istaknuo sveučilište. Misija, vizija i strategije i ciljevi ovog Sveučilišta jasni su prepoznati i ministarstvo će snažno poduprijeti njihovu realizaciju. Osigurana su financijska sredstva čime su osiguranje sve pretpostavke da sva tri studija od jeseni normalno funkcioniraju. Sveučilište je ključ društva i gospodarstva i to istraživačko sveučilište u kojem se znanstveno obrazovanje zasniva na istraživanju koje otvara prostor inovacijama. Takva sveučilišta, a i ovo je takvo, obilježava međusobna različitost umjesto uniformnosti i sličnosti, te interdisciplinarnost, multidisciplinarnost, transdisciplinarnost u istraživačkom djelovanju, rekao je ministar Jovanović.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a upozorio je, na činjenicu kako je na području obrazovanja, kulture, umjetnosti Crkva dala nemjerljiv doprinos. Osnivanje HKS-a je povijesni trenutak i za hrvatski obrazovni i kulturni prostor, a i za samu Crkvu, rekao je akademik istaknuvši da je prednost HKS-a velika mreža katoličkih sveučilišta u svijetu.

Osnivanje jednog ovakvog sveučilišta koje je specifično je veliki dobitak, dobitak za sve nas za cijelu našu akademsku zajednicu, jer to je mjesto gdje će se razmjenjivati iskustva u znanosti, a jednako tako u kulturi, vjeri i svim drugim područjima. Naša je dužnost kao predstavnika drugih sveučilišta pomoći ovu instituciju i zato me raduje da je većina naša sveučilišta potpisala sporazume o suradnji. Umrežavanje na domaćem i inozemnom planu cilj je i budućnost visokoškolskog sustava, rekao je prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru i predsjednik Rektorskog zbora.

Akademskom činu nazočili su i riječki nadbiskup Ivan Devčić, vojni biskup Juraj Jezerinac, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, sisački biskup Vlado Košić, križevački vladika Nikola Kekić, zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško, ujedno i prvi rektor HKS-a i Mijo Gorski, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u RH mons. Mauro Lalli, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis, te predstavnici vjerskoga, znanstvenog, društvenog, političkog, kulturnog i gospodarskog života, te članovi diplomatskog kora, posebice veleposlanici iz zemalja gdje djeluju katolička sveučilišta, članovi Senata i Poslovnog odbora HKS-a.

U glazbenom dijelu sudjelovao je Mješoviti zbor Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” KBF-a Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem Danijele Župančić, prof. i uz glasovirsku pratnju Vesne Šepat Kutnar, mr. art. (ika/bitno.net)