U radu sjednice, pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita zagrebačkoga, kardinala Josipa Bozanića, uz domaćine, mons. Božu Radoša, biskupa varaždinskoga i mons. Josipa Mrzljaka, biskupa varaždinskoga u miru, sudjelovali su: mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Milan Stipić, vladika križevački, mons. Nikola Kekić, vladika križevački u miru, te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

U svome pozdravu biskup Radoš naglasio je da je to prvi takav susret u Varaždinu otkako je on preuzeo biskupsku službu, napomenuvši da ove godine – u zahvalnosti za sve primljene milosti, očitovane i po služenju njegovih predšasnika: mons. Marka Culeja i mons. Josipa Mrzljaka – Varaždinska Crkva ulazi u jubilejsko slavlje 25. obljetnice od njene uspostave. U svojoj životnosti ona je ugrađena u Zagrebačku crkvenu pokrajinu, gdje u zajedništvu s drugim mjesnima Crkvama traži nove putove i udioništvo u zajedničkome djelovanju, s osobitom osjetljivošću prema najslabijima, prema ljudima na rubovima društva. U svjetlu tema naznačenih za sjednicu, koja se održava u ozračju devetnice svetkovine Pedesetnice, Biskup je izdvojio težište života vjernika u euharistiji i u trajnoj suradnji s Duhom Svetim, moleći da Gospodin obnavlja lice zemlje po našim djelima, utkanima u Kristovo djelo.

Odgovarajući na pozdrav Domaćina, Nadbiskup se nakratko spomenuo godina koje povezuje srebrni jubilej Varaždinske nadbiskupije, podsjetivši na važnost te mjesne Crkve i njezina dara u širemu kontekstu crkvenosti i društvenoga života. Zatim je, između ostaloga, svrnuo pozornost na posebne okolnosti u kojima Metropolija sada živi svoje poslanje, izazvana pandemijom i posljedicama potresa, pri čemu treba čuvati izoštren osjećaj za evanđeosku ispravnost, ne podliježući kušnjama pogrješnih smjerova. Pred teškoćama vanjskih okolnosti primjeren odgovor vjernika nije izražavanje žaljenja ni mrmljanje, nego pouzdanje u Gospodina i odgovornost za vrijeme koje nam je darovao.

U zasjedanju su bile nosive sljedeće četiri točke:

  1. Pripremljeno je Pismo biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, koje će biti objavljeno na ovogodišnju svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove.
  2. Raspravljalo se o zadacima i službama u Metropolijskom uredu za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.
  3. Razmotrena su pitanja glede Pravilnika za biskupijske fondove za uzdržavanje umirovljenih i nemoćnih svećenika;
  4. Mons. Mrzljak, pokrovitelj Povjerenstva, izvijestio o radu Povjerenstva Zagrebačke crkvene pokrajine za pastoral osoba s invaliditetom i biskupima predstavio neke od lijepih plodova koji se rađaju u okrilju Crkve po zauzetosti ljudi spremnih darivati sebe za puniji život u vjeri osoba kojima je posebno potrebna blizina bližnjih. Istaknuta je potreba snažnije suradnje sa župnicima, za što će se nastojati pripremiti i određene smjernice koje se tiču provođenja inkluzije osoba s invaliditetom u župne aktivnosti.