RAZMATRANJE UZ VELIKI ČETVRTAK

‘Zapovijed vam novu dajem: Ljubite jedni druge…!’

Isus govori apostolima o svome skorom odlasku i tada im objavljuje novu zapovijed, koja je već predstavljena na svakoj stranici Evanđelja: »Ovo je zapovijed moja; ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.«

Isus

Isus govori apostolima o svome skorom odlasku. On odlazi da bi im pripravio mjesto na nebu, ali ih poziva da ostanu sjedinjeni s njim u vjeri i molitvi. Tada im objavljuje novu zapovijed, koja je već predstavljena na svakoj stranici Evanđelja: “Ovo je zapovijed moja; ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.” Na taj nam je način obznanio da je ljubav put po kojemu ga slijedimo izbliza i koji nam omogućuje da ga prije susretnemo. Pošto je Bog ljubav, duša dolazi bliže Bogu kada pažljivije živi milosrdnu ljubav, uzdižući se u onoj mjeri u kojoj u njoj raste ova teološka krjepost.

Prepoznat će nas kao Kristove učenike prema načinu na koji se ophodimo prema bližnjima. Stupanj našega sjedinjenja s Gospodinom pokazat će se u našem odnosu razumijevanja prema drugima, u načinu ophođenja, u spremnosti da im služimo. Nije rekao: ‘Smatrat će vas svojim nasljedovateljima, kada nekoga budete uskrisili od mrtvih […]’; ne, najočitiji dokaz bit će samo ovaj: ‘Ako budete imali ljubavi jedni za druge.’ Mnogi se pitaju ljube li Krista, tražeći znakove da to otkriju: znak koji nikada ne vara je bratska ljubav […]. Ona otkriva također stanje našega unutarnjeg života, osobito našega molitvenog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovaj Veliki četvrtak mogli bismo se, zaključujući ove trenutke molitve, zapitati primjećuju li ljudi s kojima provodimo najveći dio života da smo Kristovi učenici. Dajemo li im to na znanje svojom srdačnosti, razumijevanjem, prihvaćanjem? Trudimo li se nikad ne posustati u ljubavi u mislima, riječima i djelima? Znamo li popraviti odnose s ljudima s kojima smo postupali loše? Pokazujemo li bližnjima na mnogo načina ljubav: srdačnošću, poštivanjem, riječju podrške, bratskom opomenom kada je potrebna, uobičajenim osmijehom i dobrim raspoloženjem, malim znacima pažnje, istinskom zabrinutosti za njihove probleme, malom neprimjetnom pomoći… Ova ljubav nije rezervirana samo za važne događaje, ona se nadasve treba iskazivati u redovnim okolnostima svakodnevnog života.

Uistinu su blizu dani muke našega Gospodina. Sjetimo se Marijina potpunog predanja vršenju volje Božje i služenju drugima. “Neizmjerna Marijina ljubav prema čovječanstvu učinila je da su se i u njoj ispunile Kristove riječi: ‘Nitko nema veće ljubavi od ove: položiti vlastiti život za svoje prijatelje’ (Iv 15,13)”

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)


Objavljeno: 18. travnja 2019.

Možda vam se svidi