More

U Vatikanu je 19. studenog započeo 23. svjetski kongres Apostolata mora, koji je o temi nove evangelizacije u svijetu pomorstva organiziralo Papinsko vijeće za dušobrižništvo selilaca i putnika.

Sudionici će kongresa do 23. studenog razgovarati o novim sredstvima za naviještanje radosne vijesti na tom području. Otvarajući skup, kardinal Antonio Maria Vegliò, predsjednik spomenutoga vijeća, istaknuo je da je to najveći svjetski kongres ikad organiziran u povijesti Apostolata mora, jer se na njemu okupilo više od 400 izaslanika iz 70 zemalja. Ovim se skupom želi također obilježiti i 90. obljetnica prihvaćanja prvih povelja, te blagoslova toga apostolata od strane pape Pija Jedanaestoga.

Zbog tehnološkoga razvoja pomorske industrije, sve većih problema povezanih sa životom i radom pomoraca, izazova nastalih zbog novih, i često ograničavajućih, pravila, te zbog svjetske gospodarske krize, Apostolat mora susreće teške uvjete za evangelizaciju – istaknuo je kardinal. Unatoč svim tim teškoćama, pomorski je svijet ipak plodno tlo za evangelizaciju. Brodovi, naime, plove na sedam mora, zaustavljajući se u lukama i prevozeći, osim robe, posade različitih kultura, tradicija i religija, pružajući tako osobama različitih nacionalnosti prigodu za susret i poštovanje razlikâ. Višenacionalne posade – dodao je kardinal Vegliò – žive i rade u vrlo skučenom prostoru na brodu, mjesecima daleko od svojih obitelji i kršćanskih zajednica, bez hrane za svoju vjeru koja je često – kako je rekao – poput ‘užarenog stijenja’. Nova evangelizacija i Godina vjere pozivaju svakog kapelana, kao i dragovoljca Apostolata mora, da produbi svoju vjeru, da vjeruje u evanđeosku poruku i da i dalje naviješta Evanđelje onima koji ga ne poznaju te tako kršćanskim svjedočenjem ponovno upali onaj ‘užareni stijenj’.

Napomenuvši da se to kršćansko svjedočanstvo ima ostvariti kroz nazočnost, službu i stalnu solidarnost, kardinal je istaknuo da je za pomorce koji dolaze u strane luke, udaljene od gradova, nazočnost centra za Apostolat mora, s kapelanom i dragovoljcima, poput svjetionika za one koji su tjednima sami plovili. Stalna služba obavljana s ljubavlju kako bi se odgovorilo na potrebe svih posada, bez obzira na vjeru i nacionalnost, pruža nadu u trenutcima obeshrabrenja. Solidarnost prema iskorištavanim i napuštenim pomorcima izraz je Kristove ljubavi prema svima – istaknuo je na kraju predsjednik Papinskoga vijeća za dušobrižništvo selilaca i putnika.

Tajnik se pak spomenutoga vijeća, biskup Joseph Kalathiparambil, osvrnuo na Svjetski dan ribarstva, koji se obilježava 21. studenog, te potaknuo na zajedničko zauzimanje kako bi međunarodne organizacije i vlasti odredile pravila koja jamče dostojanstven, siguran i plodan rad. Spomenimo da se ribarstvo smatra jednim od najopasnijih poslova na svijetu, a ribolov je pri vrhu statističkih ljestvica o smrtnosti. (rv/bitno.net)