Emisija Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija bavila se 4. rujna temom kako dalje nakon skandala koji posljednjih godina potresaju Katoličku Crkvu, a ovih su dana pod posebnim povećalom javnosti. Gosti u studiju bili su zamjenik glavnog urednika Glasa Koncila Branimir Stanić, zamjenik glavnog urednika portala Bitno.net Goran Andrijanić i vlč. Piotr Maj, a u emisiju se telefonski uključio i vlč. Josip Bošnjaković, psihoterapeut.

Zamjenik glavnog urednika Glasa Koncila napomenuo je da se službena Crkva nije libila i ograditi odnosno demantirati pojedine medijske neistinite napise kojih je također o ovoj temi bilo. „Uz taj kontinuitet postoji i onaj od prvih objavljenih slučajeva, a to je da je žrtva na prvom mjestu”, rekao je Stanić. Naglasio je da za istinu koja je najvažnija treba imati strpljenja. Naime, s obzirom da su se zločini događali desetljećima, nemoguće ih je riješiti preko noći.

Zamjenik glavnog urednika portala Bitno.net rekao je da uredništvo portala nije imalo dvojbi o izvještavanju o tim nemilim događanjima, te da je nužno bilo čitateljima prenijeti informacije. „No ono što nismo, nismo nikad pisali o tome na način na koji to rade neki svjetovni mediji, kao da je ova stvarnost esencija Crkve. Mi o tome pišemo jasno kao o patologiji koju treba osvijetliti svjetlom istine i činjenica, mi tu istinu s punom novinarskom odgovornošću želimo objelodaniti”, naglasio je Andrijanić.

„Svaku pedofiliju treba osuditi”, rekao je vlč. Piotr Maj koji je posvjedočio da se susretao sa žrtvama pedofilije, te da je itekako svjestan da su ovakvi čini veliko zlo, te koliko boli i patnje donose. Istaknuo je i drugu stranu medalje, odnosno činjenicu da se ta velika otvorena rana Crkve zloupotrebljava u pojedinim medijima. Ne zato da bi se pomoglo žrtvama, i da bi se iskorijenila pedofilija nego isključivo zato da bi se naštetilo ugledu Crkve. Spomenuo je primjer Njemačke, koja je od ujedinjenja, od 1995. do 2010. godine imala 210 tisuća predmeta pedofilije, a od tih 210 tisuća u 15 godina, 84 slučaja vodila su se protiv osoba zaposlenih u Katoličkoj Crkvi.  „Njemački mediji bavili su se isključivo tim zločinima”, rekao je vlč. Maj.

Sugovornici su se složili da je važno priznati da je ovo što se događa unutar Crkve veliko zlo, jedno od najvećih zala, ali istovremeno i prilika za njezino obraćenje. Istaknuto je kako je irska Crkva ozbiljno pogriješila zataškavajući zločine, dok je američka Crkva pristupila konkretnom rješavanju problema, sankcionirajući počinitelje i brinući za žrtve i u vidu materijalnih odšteta.

Vlč. Bošnjaković objasnio je da postoji više uzroka ovakve patologije. Kad se govori o pedofiliji, s psihološke strane, žrtve su od strane počinitelja instrumentalizirane kao objekt, gdje se osoba ne promatra kao osoba s kojom se može komunicirati već isključivo kao osoba preko koje se zadovoljavaju potrebe. „S druge strane, počinitelj žrtvi nanosi veliko zlo, što je pokazatelj nemogućnosti empatije prema drugoj osobi, i to ne bilo kojoj nego onoj koja se ne može zaštiti”, rekao je vlč. Bošnjaković. Istaknuo je i problem nepovjerenja u obitelji prema svjedočanstvima žrtava, obitelji koje ne uzimaju u obzir da se bezuvjetno povjerenje u crkvene službenike zlorabilo.

„Kad promatram osobe koje su prolazile ovo teško iskustvo i njihovo ozdravljenje, u tome vidim jedno ohrabrenje”, zaključio je vlč. Bošnjaković i dodao da iscjeljenjem jednog člana Crkve ozdravlja čitava Crkva. Vlč. Maj podsjetio je na lice Crkve kao majke koja ljubi svakog čovjeka. „U Crkvi se događaju i zla, jer smo grešni, ali Crkva ima priliku za obraćenje, za pročišćenje, ima priliku ponovno pokazati da uistinu jest majka svakom svom članu”, zaključio je. Na kraju emisije pozvalo se na molitvu za Crkvu u cjelini, kako se u njoj više ne bi događala ovakva zla i kako bi se, s onima koji se dogode, na pravovremen i adekvatan način suočavalo.

IKA | Bitno.net