Nakon što je prošloga mjeseca Vatikan odredio njihovom osnivaču Enzu Bianchiju da napusti samostan, zajednica „Bose“ ovih je dana objavila ispriku za skandal. U priopćenju su objašnjeni i vrlo kompleksni događaji koji su prethodili ovoj odluci, donosi Crux.

Ekumenska zajednica “Bose”, koja djeluje na sjeveru Italije, u priopćenju se zahvalila svima koji su joj ostali bliski i zamolila za „oprost zbog skandala i krivog svjedočanstva koje je dala“. U priopćenju piše da tek sada javno progovaraju o ovom skandalu jer su „htjeli istupiti jasno i u miru te ne žele nekoga dodatno povrijediti“.

„Kako naša isprika ne bi bila samo prazna riječ, prvenstveno želimo pomoći vama i nama kako biste dubinski shvatili patnju kroz koju prolazimo, a i vas smo natjerali da u njoj sudjelujete, ali istovremeno istaknuti nadu koju gajimo za budućnost“, stoji u priopćenju.

Enzo Bianchi je ekumensku zajednicu “Bose” osnovao u Bielli, mjestu u sjevernoj Italiji, a u njoj su zajedno živjeli muškarci i žene katoličke, protestantske i pravoslavne vjeroispovijesti. Vatikan je u svibnju donio odluku prema kojoj je Bianchiju određeno da se iseli iz zajednice.

Inače, Bianchi je bio član Katoličkog odbora za kulturnu suradnju i Papinskog vijeća za promicanje kršćana. Od 2008. do 2012. godine sudjelovao je na važnim sastancima u Vatikanu, a papa Franjo ga je 2018. godine imenovao savjetnikom vatikanskog Ureda za kršćansko jedinstvo.

Odluka je donesena nakon „dugotrajnog i pomnog razmatranja“, a uslijedila je nakon apostolske vizitacije koju je papa Franjo odredio kao odgovor na „ozbiljne zabrinutosti“ oko „napete i problematične situacije u vezi s upravljanjem osnivača zajednice, ali i bratskom klimom u zajednici“.

Apostolsku vizitaciju predvodili su vlč. Guillermo Leon Arboleda Tamayo, predsjednik Benediktinske kongregacije Subiaco Cassinese, zatim otac Amedeo Cencini, savjetnik Vatikanske kongregacije za ustanove posvećenog života, te časna sestra Anne-Emmanuelle Devéche iz Francuske, a dovršena je 6. siječnja.

U priopćenju zajednice Bose, koje je objavljeno u svibnju, piše da je otac Cencini odluku Vatikana najprije privatno priopćio onima na koje se mjere odnose. Međutim, „budući da su pojedine zainteresirane strane odbile prihvatiti mjere, bilo je prikladno precizirati kako se navedene odredbe odnose na Enza Bianchija te još dva brata i jednu sestru, koji se moraju iseliti iz zajednice te se preseliti na drugo mjesto“.

Problemi u zajednici navodno su se pojavili nakon što je Bianchi 2017. godine prestao voditi zajednicu, ali novi voditelj zajednice nije mogao neometano voditi zajednicu jer je „Bianchi stalno bio prisutan“.

U najnovijem priopćenju, koje je zajednica objavila 19. lipnja, stoji da su oni inzistirali da se apostolska vizitacija prihvati u poslušnosti i kao znak Papine očinske pozornosti na njihovu situaciju kako bi se pronašli „uzroci ozbiljnih problema u upravljanju i u bratskim odnosima unutar zajednice“. Tijekom vizitacije obavljeno je više dugih razgovora sa svima koji žive u samostanu, ali i u drugim kućama zajednice Bose.

U priopćenju se također navodi da su u vizitaciji sudjelovala dva člana koji su 2014. godine također posjetila zajednicu. U to vrijeme Bianchi je navodno u vizitaciju pozvao redovnicu i redovnika „kojima je vjerovao, odnosno smatrao ih je osobama koje će favorizirati plodan postupak zajednice u promjeni vodstva“.

Zajednica “Bose” sada naglašava kako je bio „bratski posjet“, tijekom kojeg su se mogli dati savjeti i prijedlozi, ali ne i obvezujuću odluke. Međutim, zajednica piše kako su tada na površinu izašle pojedine problematične točke o postupku smjene voditelja zajednice, ali one navodno nisu utjecale na događaje koji su doveli do Bianchijeve ostavke 2017. godine i izbora njegova nasljednika.

Nakon apostolske vizitacije, koja je završila u siječnju ove godine, završno izvješće poslano je u Vatikan. Četiri mjeseca poslije donesen je dekret prema kojemu osnivač Bianchi i još troje članova moraju napustiti zajednicu. U priopćenju također stoji kako Bianchi i troje članova nisu izbačeni iz zajednice, nego su „privremeno udaljeni“, pa tako mogu nastaviti svoju službu.

Zajednica naglašava kako je imenovan administrator za provođenje vatikanskih direktiva, ali prijašnji voditelj zajednice nije do kraja smijenjen, već je podržana njegova uloga u „predsjedavanju jedinstva zajednice, što je ozbiljno utjecalo na ionako duboke svakodnevne patnje, obeshrabrenja i nedostatak poticaja kod mnoge braće i sestara“. Ostatku zajednice naloženo je da u narednim godinama provedu u razvijanju svoje osnivačke karizme.

Naposljetku su naglasili potrebu da na unutarnju krizu zajednice gledaju očima vjere, bez okrivljavanja i inzistirajući na tome kako oni „nisu bolji“, što predstavlja izraz koji je osmislio i često ponavljao osnivač zajednice. „U ovoj bolnoj situaciji povijesti naše zajednice nastojimo u našim životima nastaviti sa svakodnevnom molitvom, radom i gostoprimstvom“, pišu.

U tom hodu prema naprijed, nastavljaju, moraju voditi računa o posljedicama pandemije i preuređenju zajednice. Svjesni su kako u tome mogu uspjeti samo ako se pozivaju na Gospodinovo milosrđe i oprost, ali u opraštajući jedni drugima.