ZagrebFoto: IKA
Program Đakonske pastoralne godine 2012./2013., koji priređuje Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu, započeo je 1. listopada. U uvodnom susretu okupljenim đakonima obratili su se mr. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa i dr. Tomislav Markić, ravnatelj Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta i voditelj Đakonske pastoralne godine koji je predstavio ovogodišnji program Đakonske pastoralne godine i Nadbiskupijski pastoralni institut.

Program Đakonske pastoralne godine sastoji se od tri dijela: obrazovno-studijskog koji se održava u šest studijskih tjedana u organizaciji Instituta, pastoralno-praktičnoga župnog pastoralnog praktikuma i odgojno-duhovnog za koji je zaduženo Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište, odnosno za redovničke đakone njihove formacijske kuće. Prvi studijski tjedan posvećen je temeljitom upoznavanju uređenja Zagrebačke nadbiskupije i pastoralnoj brizi u njoj te uvodnim predavanjima homiletike i župne administracije. U sljedećim studijskim tjednima, u siječnju, veljači i travnju, naglasak će biti stavljen na permanentnu izobrazbu, elemente službe naučavanja, posvećivanja i upravljanja župnika i župnog vikara te na odnose koji vladaju u crkvenoj zajednici. U uskrsnom tjednu đakoni će na duhovno-studijskom putovanju posjetiti Crkvu u Bosni i Hercegovini. Polovicom svibnja đakoni imaju komisijski ispit nakon kojega je podjela diploma o postignutoj svećeničkoj spremi koju izdaje Nadbiskupijski pastoralni institut.

Ove pastoralne godine program pohađa ukupno 25 đakona pripravnika za prezbiterat ili đakonskih kandidata i to petorica Zagrebačke nadbiskupije, dvojica Zadarske nadbiskupije, petorica Varaždinske biskupije, jedan Bjelovarsko-križevačke biskupije, po trojica iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, po dvojica iz Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića i Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa te po jedan Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM. (ika/bitno.net)