KongresFoto: IKA
U organizaciji Hrvatskoga katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu od 11. do 13. listopada održava se kongres s međunarodnim sudjelovanjem “Život u krilu zdrave obitelji”. Tema ovogodišnjeg kongresa bit će “Dostojanstvo žene, medicinske sestre, majke i supruge”.

Kongres je počeo misnim slavljem koje je u kapeli Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa predvodio zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić. Tijekom svečanog otvorenja u dvorani “Vijenac” predsjednica HKDMST Jelica Mustapić Stipanićev podsjetila je na riječi bl. Ivana Pavla II. “Hvala tebi, ženo, na samom tome što si žena! Opažanjem svojstvenim tvojoj ženstvenosti obogaćuješ poimanje svijeta i pridonosiš punini istine o međuljudskim odnosima!” Taj usklik u “Pismu ženama” sažima na neki način njegovo bogato naučavanje. Ističući ženinu moralnu i duhovnu snagu, potvrđuje da Bog njoj na poseban način povjerava čovjeka, ljudsko biće, zbog njezine ženstvenosti. To određuje njezin poziv, koji je posebno izražen u poslovima medicinske sestre, kao specifično ženskog zanimanja, rekla je predsjednica. Istaknula je da problemi u povezanosti poziva, majčinstva i braka sigurno predstavljaju određeno opterećenje i stresove u svakodnevnom životu i sigurno imaju utjecaja na emocionalno stanje medicinske sestre. Stoga je neophodno progovoriti o ženi, medicinskoj sestri, majci i supruzi te tako pridonijeti njenom boljem duhovnom, psihičkom i tjelesnom zdravlju, ne zaboravljajući pritom doprinos naših kolega koji su prepoznali poziv, rekla je, te dodala kako ovogodišnjim kongresom na temu dostojanstva žene HKDMST pokušava pridonijeti zdravlju žene, a ujedno i obitelji te zajednici u kojoj živi i radi.

Duhovnik HKDMST vlč. Krunoslav Pačalat istaknuo je da se Crkva zauzima za jednakost muškarca i žene. I Drugi vatikanski koncil nam govori kako muž i žena imaju kao roditelji jednaka prva i dužnosti. Žena je u obitelji nezamjenjiva i jako važna, ali to ne znači da zbog te uloge u obitelji žena gubi svoje mjesto, koje je također nezaobilazno, u današnjem društvu. Žene su aktivne na gotovo svim područjima života. Stoga trebaju u potpunosti preuzeti svoju ulogu prema svojim sposobnostima. A svim trebaju “priznati i promicati posebno i nužno sudjelovanje žene u kulturnom životu”. Znamo i svjedoci smo što sve prolaze žene danas u svojim obiteljima, kako nam prolaze trudnice i majke na svojim radnim mjestima, kako se tretira žena u mnogim filmovima, serijama, reklamama i slično. Dao Bog, po zagovoru Blažene Djevice Marije, divnog uzora žene, majke i Djevice, da i ovaj Kongres pridonese boljem dostojanstvu i položaju žena u našem vremenu bilo gdje da djeluju ili žive, zaključio je vlč. Pačalat.

Uvodno izlaganje održao je provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. fr. Anto Gavrić. Dostojanstvo žene prikazao je na temelju dviju teologija žene – nastojanja suzaštitnice Europe sv. Edith Stein, autorice djela “Žena. Njezina zadaća po naravi i milosti”, i bl. Ivana Pavla II. koji je iscrpno i razrađeno govorio o specifičnoj naravi žene u apostolskom pismu o dostojanstvu i pozivu žene (Mulieris dignitatem, 1988.). (ika/bitno.net)