Nekadašnji glavni urednik katoličkog magazina “America” isusovac Thomas Reese smatra da bi glasovi Latinoamerikanaca mogli biti odlučujući na predsjedničkim izborima.

Reese

Na američkim predsjedničkim izborima u studenome ove godine vjera bi ponovno mogla biti važan čimbenik, a možda čak i odlučiti o izbornoj pobjedi ili porazu, smatra nekadašnji urednik katoličkog časopisa “America”, isusovac Thomas Reese. “Bez katoličkih glasova, Obama će izgubiti izbore”, izjavio je Reese za nedjeljno izdanje časopisa “Vatican Insider”. Važni katolički izborni pomagači mogli bi kao i na prethodnim predsjedničkim izborima, prije četiri godine, biti glasovi Hispanaca, odnosno latinoameričke populacije.
Do sada se, međutim, Obama morao bojati njihova glasovanja, kaže Reese. “Hispanci su razočarani, jer Obama nije uspio unaprijediti imigracijsku reformu.” Iako vjerojatno nisu bliski republikanskom taboru, Obami će biti problem ako jednostavno ne iziđu na izbore. Ako ostane bez “bjelačkih katoličkih glasova” Obama bi mogao izgubiti izbore u ključnim državama kao, što je Ohio. Samo katolička ljevica i dalje čvrsto stoji iza Obame, kaže Reese, “jer vjeruju da bi republikanska vlast bila katastrofa za siromašne u zemlji, za radničku klasu i državu u cjelini”.
Međutim, kaže Reese, niti katolički republikanski kandidati Newt Gingrich i Rick Santorum, ne čine dobro. Prakticiraju takozvano “kafićko katolištvo”, što znači da, “premda su obojica na crkvenoj liniji kada je u pitanju pobačaj ili istospolni brakovi, u potpunosti ignoriraju socijalni nauk Crkve”. Kada je u pitanju stav američkih biskupa u tekućoj predsjedničkoj kampanji, Reese je također vrlo kritičan. Premda ne daju izravne upute za koga glasovati, njihovo neslaganje s Obaminim stavovima o pitanjima kontracepcije, pobačaja i homoseksualnih prava, mnogi katolici vide kao “neizravnu preporuku republikancima”.
U sklopu pohoda ‘ad Limina’ američkih biskupa, papa Benedikt XVI. primio je 2. veljače u audijenciju nekoliko biskupa sa sjeveroistočnoga područja zemlje, dok je prošlih dana, među ostalima, Papu posjetio i nadbiskup New Orleansa Gregory Aymond. Među temama o kojima su razgovarali bila je i nedavna odluka Obamine administracije da se sve američke bolničke strukture, uključujući i katoličke, prisile na to da od sljedeće godine u svoje zdravstvene programe uvrste kontracepcijska sredstva i abortivne proizvode. Američki se biskupi odlučno protive toj odluci, istaknuo je u razgovoru za Radio Vatikan nadbiskup Aymond. Činjenica da je Vlada zauzela takvo stajalište izaziva velike protivnosti, napomenuo je nadbiskup, ističući da je ta odluka bez presedana. “Važno je da kao Božji narod i vjerski vođe, zajedno s našim narodom, (…) izrazimo svoje protivljenje i zbunjenost, jer vjerovali smo da su Sjedinjene Američke Države zemlja utemeljena na samostalnosti, pravednosti i slobodi. Međutim, čini se da nije tako”, istaknuo je nadbiskup.
Thomas Reese smatra ipak kako se kampanji treba pristupiti “trijezno” i ne fokusirati se samo na vjerska pitanja. “Radna mjesta i gospodarstvo dvije su dominantne teme u ovim izborima”, kaže on, te ističe: “Da bi dobili izbore, republikanci moraju uvjeriti birače u svoju gospodarsku kompetentnost”.(ika/bitno.net)