Ne možemo dopustiti da se ostvari čin kulturnog i teološkog vandalizma – izjavio je bivši nadbiskup Canterburya, lord Carey, govoreći o svom protivljenju projektu britanskog premijera da legalizira „brak“ između istospolnih osoba.

Vjera

Na fotografiji lord Carey, bivši nadbiskup Canterburyja

Lord Carey je promicatelj nedavno ustanovljenje Koalicije za brak, koja je pokrenula kampanju protiv ozakonjenja braka između istospolnih osoba, objavljeno je u dnevniku The Telegraph od 20. veljače. Katolička je crkva očitovala svoju podršku koaliciji. Brak je temeljna društvena ustanova, ni država ni Crkva nemaju pravo mijenjati njegovo značenje. Zajedno s Crkvom u Velikoj Britaniji i novom koalicijom poticat ćemo narod da potpiše peticiju protiv promjene zakona o braku – izjavio je 20. veljače u tiskovnom priopćenju monsignor Peter Smith, predsjednik Odjela za kršćansku i građansku odgovornost pri Biskupskoj konferenciji Engleske i Walesa.

Predviđa se vrlo oštra rasprava. Lord Carey se uvrstio na pogrešnu stranu, ne samo povijesnu, nego i moralnu, osjećanu i vjersku – stoji u uvodniku dnevnika The Indipendent od 21. veljače. Promjena zakona o braku u ovome trenutku nije jedina polemika. Vrhovni je sud nedavno odlučio da je općinsko vijeće Bideforda nezakonski postupilo kad je omogućilo molitvu prije i tijekom zasjedanja vijeća. Nacionalno je sekularno društvo 2010. godine nakon prijave ateista Bone Clivea, člana općinskog vijeća, pokrenulo sudsku parnicu – objavljeno je na BBC-u 10 veljače. Sud je odlučio da se može moliti ako se vijećnici formalno ne pozivaju na molitvu.

Marginalizirati kršćanstvo znači isprazniti naš vrijednosni sustav i našu kulturu, a to me zabrinjava više od ijedne stvari – izjavio je lord Carey, a prenio The Times 11. veljače. Vijeće je odlučilo žaliti se na sučevu odluku a u međuvremenu bi zadržalo molitvu prije početka zasjedanja, priopćio je BBC 16. veljače.

Vrlo je velika napetost u Engleskoj o temi religije pa se i kraljica Elizabeta II. o tome javno očitovala. U ovim je okolnostima pogrješno shvaćeno poimanje naše Crkve a, vjerujem, i općenito podcijenjeno – kazala kraljica, a prenio The Times od 15. veljače.
U govoru izgovorenom u nadbiskupovoj rezidenciji u Canterburyju, kraljica se obratila čelnicima devet raznih religija, kršćana, behaista, budista, hinduista, jinista, hebreja, muslimana, sikha i zarathuštrista, rekavši: Naše religije pružaju temeljnu vodilju za svijet u kojem živimo i za svijet međusobnih odnosa.

Duga je povijesna kontroverzija u posljednjim godinama. Neprijateljstvo je prema kršćanima opisano u izvješću koje je Media Premier objavila u siječnju. Prema izvješću znakovit broj kršćana osjeća snažnu predrasudu prema sebi i općenito prema kršćanima u javnome životu. Izvješće je kritiziralo način na koji su obavijesna sredstva izvještavala o sudskim procesima o diskriminaciji kršćana, a u izvješću je osim toga istaknuto postojanje neopravdanog broja negativnih predstavljanja kršćana u telenovelama i sapunicama.

Glede pak sudskog tumačenja zakona o jednakosti i protiv diskriminacije Media Premier primjećuje da „kada se govori o konkurentnim pravima među raznim skupinama, čini se da se prava kršćana žrtvuju na oltaru politički korektnog“.
Kao reakciju na sve to, Katolička će crkva u veljači i ožujku podijeliti više od milijun vjerskih iskaznica, a inicijativa je potekla iz Odjela za evangelizaciju i katehezu pri Biskupskoj konferenciji Engleske i Walesa. Iskaznice su velike kao kreditna kartica s određenim prostorom za jasnu pismenu izjavu: katolik sam i kratkim uputama za katolike. Svrha je katoličke iskaznice svakodnevno podsjećanje na to što ima biti sljedbenik Isusa Krista – objasnio je monsinjor Kieran Conry, predsjednik Odjela za evangelizaciju i katehezu.

Nasuprot kritikama medija, pozitivan je odraz emitiranje jedne mini-serije o katolicima započete 23. veljače na četvrtom kanalu javne televizije BBC Four.
U tiskovnom priopćenju engleskih i velških biskupa objašnjeno je da je prva televizijska epizoda posvećena sjemeništarcima a druge dvije životu žena i djece. Glede pak sjemeništaraca, ima vrlo pozitivnih vijesti, ističe The Indipendent od 19. veljače.

Prema ocu Christopheru Jamisonu, ravnatelju Ureda za zvanja u Londonu, dno je dotaknuto 2001. godine kad je u sjemeništa stupilo samo 26 kandidata, dok ih je 2010. godine stupilo 56. To je vrlo ohrabrujuća vijest koju smo dugo očekivali – izjavio je ravnatelj Ureda.(rv/bitno.net)