Vjera

Na fotografiji lord Carey, bivši nadbiskup Canterburyja

Lord Carey je promicatelj nedavno ustanovljenje Koalicije za brak, koja je pokrenula kampanju protiv ozakonjenja braka između istospolnih osoba, objavljeno je u dnevniku The Telegraph od 20. veljače. Katolička je crkva očitovala svoju podršku koaliciji. Brak je temeljna društvena ustanova, ni država ni Crkva nemaju pravo mijenjati njegovo značenje. Zajedno s Crkvom u Velikoj Britaniji i novom koalicijom poticat ćemo narod da potpiše peticiju protiv promjene zakona o braku – izjavio je 20. veljače u tiskovnom priopćenju monsignor Peter Smith, predsjednik Odjela za kršćansku i građansku odgovornost pri Biskupskoj konferenciji Engleske i Walesa.

Predviđa se vrlo oštra rasprava. Lord Carey se uvrstio na pogrešnu stranu, ne samo povijesnu, nego i moralnu, osjećanu i vjersku – stoji u uvodniku dnevnika The Indipendent od 21. veljače. Promjena zakona o braku u ovome trenutku nije jedina polemika. Vrhovni je sud nedavno odlučio da je općinsko vijeće Bideforda nezakonski postupilo kad je omogućilo molitvu prije i tijekom zasjedanja vijeća. Nacionalno je sekularno društvo 2010. godine nakon prijave ateista Bone Clivea, člana općinskog vijeća, pokrenulo sudsku parnicu – objavljeno je na BBC-u 10 veljače. Sud je odlučio da se može moliti ako se vijećnici formalno ne pozivaju na molitvu.

Marginalizirati kršćanstvo znači isprazniti naš vrijednosni sustav i našu kulturu, a to me zabrinjava više od ijedne stvari – izjavio je lord Carey, a prenio The Times 11. veljače. Vijeće je odlučilo žaliti se na sučevu odluku a u međuvremenu bi zadržalo molitvu prije početka zasjedanja, priopćio je BBC 16. veljače.

Vrlo je velika napetost u Engleskoj o temi religije pa se i kraljica Elizabeta II. o tome javno očitovala. U ovim je okolnostima pogrješno shvaćeno poimanje naše Crkve a, vjerujem, i općenito podcijenjeno – kazala kraljica, a prenio The Times od 15. veljače.
U govoru izgovorenom u nadbiskupovoj rezidenciji u Canterburyju, kraljica se obratila čelnicima devet raznih religija, kršćana, behaista, budista, hinduista, jinista, hebreja, muslimana, sikha i zarathuštrista, rekavši: Naše religije pružaju temeljnu vodilju za svijet u kojem živimo i za svijet međusobnih odnosa.

Duga je povijesna kontroverzija u posljednjim godinama. Neprijateljstvo je prema kršćanima opisano u izvješću koje je Media Premier objavila u siječnju. Prema izvješću znakovit broj kršćana osjeća snažnu predrasudu prema sebi i općenito prema kršćanima u javnome životu. Izvješće je kritiziralo način na koji su obavijesna sredstva izvještavala o sudskim procesima o diskriminaciji kršćana, a u izvješću je osim toga istaknuto postojanje neopravdanog broja negativnih predstavljanja kršćana u telenovelama i sapunicama.

Glede pak sudskog tumačenja zakona o jednakosti i protiv diskriminacije Media Premier primjećuje da „kada se govori o konkurentnim pravima među raznim skupinama, čini se da se prava kršćana žrtvuju na oltaru politički korektnog“.
Kao reakciju na sve to, Katolička će crkva u veljači i ožujku podijeliti više od milijun vjerskih iskaznica, a inicijativa je potekla iz Odjela za evangelizaciju i katehezu pri Biskupskoj konferenciji Engleske i Walesa. Iskaznice su velike kao kreditna kartica s određenim prostorom za jasnu pismenu izjavu: katolik sam i kratkim uputama za katolike. Svrha je katoličke iskaznice svakodnevno podsjećanje na to što ima biti sljedbenik Isusa Krista – objasnio je monsinjor Kieran Conry, predsjednik Odjela za evangelizaciju i katehezu.

Nasuprot kritikama medija, pozitivan je odraz emitiranje jedne mini-serije o katolicima započete 23. veljače na četvrtom kanalu javne televizije BBC Four.
U tiskovnom priopćenju engleskih i velških biskupa objašnjeno je da je prva televizijska epizoda posvećena sjemeništarcima a druge dvije životu žena i djece. Glede pak sjemeništaraca, ima vrlo pozitivnih vijesti, ističe The Indipendent od 19. veljače.

Prema ocu Christopheru Jamisonu, ravnatelju Ureda za zvanja u Londonu, dno je dotaknuto 2001. godine kad je u sjemeništa stupilo samo 26 kandidata, dok ih je 2010. godine stupilo 56. To je vrlo ohrabrujuća vijest koju smo dugo očekivali – izjavio je ravnatelj Ureda.(rv/bitno.net)