Vjernici župe Presvetog Trojstva iz Krašića, predvođeni župnikom Ivanom Vučakom, sudjelovali su na općoj audijenciji u Vatikanu i tom prigodom Svetom Ocu darovali bistu blaženog Alojzija Stepinca.

Kao predstavnik župe, župnik Ivan Vučak predao je papi Franju bistu, koju su inače namijenili darovati još 2020. godine povodom 60. obljetnice smrti kardinala Stepinca. Međutim zbog pandemije, tek je sada bilo moguće tu želju ostvariti, kao i zahvalno hodočašće u Rim na kojem se trenutno nalaze krašićki župljani.

U razgovoru za Hrvatski katolički radio, krašićki je župnik podijelio i dojmove o susretu s papom Franjom. Kako je objasnio, Sveti je Otac najprije mislio da mu donosi bistu kako bi ju blagoslovio, a ne kao dar – „To je opet veliki izraz njegove poniznosti”, komentirao je vlč. Vučak. Svetom Ocu je potom poručio: „Vama darujemo ovu bistu blaženog Alojzija Stepinca da Vas on zagovara u nebu ali, s druge strane, najponiznije molim, Sveti Oče, da uskoro ugledamo i dan kanonizacije našeg Alojzija Stepinca”. Papa Franjo ga je zatim sa smiješkom blagoslovio, opisao je vlč. Vučak.

Foto: Župa Presvetog Trojstva iz Krašića

Posveta na bisti, napisana na talijanskom jeziku, glasi: „Dar Svetome Ocu od vjernika župe Presvetoga Trojstva – Krašić, na 60. obljetnicu smrti blaženog Alojzija Stepinca” te nosi nadnevak 26. veljače 2020. godine.

Krašićki su vjernici neposredno prije opće audijencije slavili misu u bazilici svetoga Petra te pohodili grob sv. Ivana Pavla II. Izmolili su i molitvu za proglašenjem svetim bl. Stepinca, koga je poljski papa beatificirao 3. listopada 1998. godine.

Upravo nekoliko dana nakon 24. obljetnice Stepinčeve beatifikacije, šezdesetak vjernika župe Presvetog Trojstva krenulo je za Italiju, gdje posjećuju grobove apostolskih prvaka, kao i značajna mjesta za bl. Alojzija Stepinca.

Vlč. Vučak izrazio je želju da njihovo zahvalno hodočašće korijenima bude prilika da učvrste svoju vjeru i budu „Bogu dragom zahvalni i na daru blaženog Alojzija Stepinca, ali i na daru mnogih drugih svetaca koji su obilježili naše kršćanstvo”.

Foto: Župa Presvetog Trojstva iz Krašića