Amerika

Na fotografiji Chris Christie, guverner New Jerseyja

Za manje od mjesec dana papa će Benedikt XVI. pohoditi Meksiko, te je za tu prigodu nadbiskupija Leon najavila otvaranje radijske postaje na Internetu, Radio Krist Kralj, koja je nazočna i na više društvenih mreža, i u čijem radu sudjeluju svećenici, đakoni i laici iz nekoliko meksičkih biskupija. Njezina je glavna svrha upoznati slušatelje s papom Benediktom XVI. i porukom koju donosi svojim pohodom. Poznavajući stvarnost Interneta, i prihvaćajući poslanje širenja Kristove i Papine poruke, želimo doći do svih ljudi dobre volje. Zbog toga ćemo imati i programe na engleskom, francuskom i talijanskom jeziku, kao i na jezicima domorodačkih skupina Nahuatl, Mixe, Tarahumara i Otomi – stoji u priopćenju organizatora koje je objavila agencija Fides.

Guverner New Jerseyja, katolik Chris Christie, stavio je veto na prijedlog zakona o homoseksualnim brakovima, koji je državni Parlament odobrio nekoliko dana prije. Christie oduvijek tvrdi da bi legalizacija homoseksualnih brakova imala biti podvrgnuta narodnom referendumu, a njegova je odluka o vetu bliska i zahtjevima Katoličke konferencije New Jerseyja, biskupskoga tijela te države. Tako je glasnogovornik spomenutoga tijela, Patrick Brannigan – kako izvještava agencija Cns – govoreći u lokalnom Kongresu potaknuo parlamentarce da i dalje priznaju brak kao zajednicu između muškarca i žene, jer – kako je rekao – on je temelj obitelji, a obitelj je temeljna jezgra društva. Brannigan je, osim toga, podsjetio da se Crkva protivi braku među osobama istoga spola, ali se protivi i diskriminacijama prema homoseksualcima čija se temeljna ljudska prava imaju štititi, te istaknuo da se zabranom homoseksualnih brakova ta prava ne dotiču. Spomenimo da je sedam američkih saveznih država već legaliziralo brak među osobama istoga spola.

Neposredne konzultacije britanske Vlade o promjeni definicije braka zabrinjavaju brojne ljude u našem društvu; stoga ohrabrujemo katolike da sudjeluju u njima i da daju svoje prigovore – istaknuo je katolički nadbiskup Peter Smith u priopćenju koje je objavila Engleska biskupska konferencija, a prenijela agencija Sir. U ime Katoličke Crkve u toj zemlji, nadbiskup podupire ustanovljenje „Koalicije za brak“, pokreta koji promiče kampanju kako bi sadašnja definicija braka ostala u engleskom pravu. Promjena nije potrebna jer Zakon o privatnom partnerstvu (Civil Partnership Act) već predviđa privatna prava parova istoga spola. Promjena nije ni poželjna – dodao je nadbiskup – jer bi radikalno promijenila zakonsku svrhu braka, uklanjajući bilo kakvu vezu s prokreacijom i odgojem djece. Brak je temeljna društvena ustanova, stoga ni Država ni Crkva nemaju pravo mijenjati njegovo značenje – istaknuo je nadbiskup. Podsjetimo da su u Velikoj Britaniji prihvaćene zajednice među osobama istoga spola, ali ne i pravi brak.(rv/bitno.net)