Teška i neodgovorna gesta za koju se čini da želi izvršiti nepotrebni medijski pritisak na Sinodu o obitelji koja sutra započinje – tako je p. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, opisao intervju koji je za talijanski dnevnik Corriere della Sera dao profesor teologije, mons. Krzystof Charamsa, u kojem se izjašnjava homoseksualcem i kaže da ima partnera.

Četrdesettrogodišnji poljski svećenik radio je pri Zboru za nauk vjere od 2003. godine, služio je kao pomoćni tajnik Međunarodne teološke komisije te predaje teologiju na dva rimska papinska sveučilišta: Gregoriana i Regina Apostolorum.

Uz dužno poštovanje prema okolnostima i osobama, odluka da na tako glasan način objavi svoju izjavu uoči otvorenja Sinode čini se vrlo teškom i neodgovornom, jer mu je cilj sinodski skup podvrgnuti nepotrebnom medijskom pritisku. Mons. Charamsa zasigurno neće moći nastaviti izvršavati svoje prethodne obveze pri Kongregaciji za nauk vjere i papinskim sveučilištima, dok su drugi vidici njegove situacije pod nadležnošću njegovog dijecezanskog biskupa – stoji u izjavi p. Lombardija.

Više o temi: Zbog čega Crkva razlikuje homoseksualnu sklonost i homoseksualno ponašanje?

Da je riječ o pravom pritisku uoči predstojeće sinode o obitelji potvrđuju i riječi mons. Charamse:

“Želim poručiti kako je istospolna ljubav oblik obiteljske ljubavi, ljubav kojoj treba obitelj.”

Poljski svećenik otvoreno je odbacio nauk Crkve o homoseksualnosti, u potpunosti izjednačivši homoseksualnost sa heteroseksualnošću.

Podsjetimo na nauk Crkve prema kojemu istospolna privlačnost, budući da se ne odabire slobodno, po sebi nije grijeh, iako ju Crkva naziva “objektivnim poremećajem”. To naravno ne znači kako je prihvatljivo djelovati u skladu s njome. Dakle, potrebno je razlikovati homoseksualnu sklonost od njezina prakticiranja. O tome čitamo i u Katekizmu Katoličke Crkve:

“Potrebno je razlikovati homoseksualnu sklonost od homoseksualnih čina. Dok Crkva tvrdi da homoseksualne osobe zbog kušnja u kojima se nalaze treba prihvaćati s poštovanjem, suosjećanjem i obazrivošću, ona ostaje pri nauku da se homoseksualni čini ne mogu opravdati. Razlog tome je što se protive naravnom zakonu i spolni čin zatvaraju daru života te ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Prema tome, homoseksualne osobe su pozvane na život u čistoći.” (KKC 2359)

Radio Vatikan|Bitno.net