Prvom nedjeljom došašća započele su i inicijative Hrvatske salezijanske provincije vezane za Godinu milosrđa. Poticaj za različite inicijative rodio se kada je papa Franjo u ožujku najavio proslavu izvanredne Svete godine koja će biti baš u znaku milosrđa. Godina će započeti otvaranjem Svetih vrata rimskih bazilika 8. prosinca 2015., na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, a završiti 20. studenoga 2016. na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja.

U jednoj od svojih propovijedi u korizmi Papa je rekao: “Velika mi je želja da sva mjesta u kojima je Crkva prisutna, posebno naše župe i naše zajednice, postanu otoci milosrđa usred mora ravnodušnosti.” Stoga hrvatski salezijanci žele dati svoj skromni doprinos uz niz različitih aktivnosti koje pripremaju, napose za mlade:

1. Ured za pastoral mladih i zvanja HSP na prvu nedjelju došašća tiskao je besplatni molitveni priručnik “Milosrđe mu je ime” koji će vjernicima pomoći na putu duhovnog rasta kroz došašće i božićnu osminu. Knjižica je tiskana u nakladi od 20 tisuća primjeraka i u potpunosti je besplatna. Distribuiraju je župnici, povjerenici za pastoral mladih diljem Hrvatske, a može se nabaviti i u knjižarama Verbuma i Kršćanske sadašnjosti. Mladi su pozvani da knjižicu promoviraju i šire kod svojih bližnjih tako da jedan primjerak poklone željenoj osobi, a eventualne donacije svećenici ili promotori knjižice uplaćuju u dobrotvorne svrhe. Također, tekstove tiskanog molitvenika će se uz popratne audio-komentare paralelno objavljivati:

– u aplikaciji Nova Eva na svim platformama (iPhone, Android, WindowsPhone);

– putem Facebook stranice Nove Eve.

2. Paralelno uz ovaj molitvenik, šestorica svećenika će za svaki dan pripremiti kratki audio-komentar, u kojem će povezati Evanđelje dana i temu Milosrđa. Neka vam ovaj mali molitveni priručnik bude na pomoći ne samo da molite i razmatrate Riječ Božju, nego da odlučite, djelujete i svjedočite njegovu ljubav. Budite i vi misionari milosrđa, širite njegovu potpunu i besplatnu ljubav. Poklonite ovaj priručnik svima kojima je potreban. Molite i djelujte!

3. Izdavačka kuća Salesiana je za godinu milosrđa pripremila i neka nova izdanja iz kataloga Vrijeme milosrđa. Poslanje ove male izdavačka kuće je promicanje na poseban način onih sadržaja koji su vezni uz salezijansku karizmu: evangelizaciju, kateheze, pastoral mladih i obitelji i sl. Za Godinu milosrđa u pripremi je više prigodnih izdanja. Knjiga Milosrdni kao otac autora Giuseppea Crocettija dat će nam odgovore na pitanja što su to djela milosrđa i što o njima kažu Stari i Novi zavjet? Knjiga Djela milosrđa – protumačena djeci priređena je i prilagođena za najmlađe. Knjiga nudi odgovore na osnovna pitanja o djelima milosrđa popraćenima s crtežima u boji. U knjizi Prispodobe milosrđa stavljeno je sedam propovijedi don Damira Stojića za sedam Lukinih prispodoba koji će dodatno aktualizirati godinu C koja je pred nama, a koja se temelji na Lukinu evanđelju. U priručniku Euharistijsko klanjanje naći će se osam klanjanja na temu duhovnih djela milosrđa.

4. Izdavačka kuća Salesiana u suradnji sa studijem Nova Eva svakog će mjeseca objavljivati jedan video-prilog u kojem će jedan pozitivan primjer iz svakidašnjeg života biti posvećen određenom djelu milosrđa. Video će biti dostupan na aplikaciji Nova Eva te putem Facebook stranice i YouTube kanala Nove Eve. Video-prilozi će biti dopuna priručniku autora Tvrtka Beusa O djelima milosrđa koji donosi konkretne poticaje kako susresti, živjeti i svjedočiti milosrđe.

5. Inicijativa “Ja slijedim svoga Kralja” upućenima je osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji slanjem WhatsApp poruke s tekstom Ja slijedim svoga Kralja na broj 091 938 1173 svaki dan u poruci dobivaju komadić evanđelja, kratki i jasni komentar te prijedlog za neku konkretnu odluku. Trenutno ima preko 4000 prijavljenih, započelo je prvim danom došašća, a traje do kraja božićne osmine.

Geslo jubileja milosrđa “Milosrdni poput Oca” podsjeća nas na milosrđe koje smo primili od Oca koji nas ljubi, koji nam dolazi u pomoć kada ga pozovemo i koji za to ne traži ništa zauzvrat. U ovoj godini probudimo naše uspavano kršćanstvo i ponudimo djelić svoje sigurnosti onima koji su je potrebiti. Moli, radi i širi milosrđe!

Bitno.net