Na samom početku svog predavanja don Mario je odmah konstatirao da nam ukrasi jesu ukrali Božić jer kada se kršćanska duša na početku adventa zaputila u promišljanje najvećeg otajstva ljudske povijesti, Božjeg utjelovljenju u vremenu, trgovački centri izlažu svoje božićne ukrase te ih je većina ljudi odmah pohrlila kupovati. Sve to samo po sebi i nije neko veliko zlo, no zauzelo je glavno mjesto i skrenulo pažnju ljudima s najvažnijeg smisla tog vremena, u ovom slučaju priprave, jer za svako veliko vrijeme poput Božića, potrebna je jedna priprava, povlačenje u tišinu, noć, zornice, to su dani posta, molitve, dubokih promišljanja. Međutim, današnje vrijeme previše je užurbano i napeto i do samog Božića već smo iscrpljeni i umorni te se na koncu na našim licima vidi da nismo dovoljno radosni glede Božića i proslave tog velikog otajstva.

Predavač je dalje u svom predavanju iznio kako je uopće došlo do ukrašavanja u Crkvi te kako su se kroz povijest razvili današnji ukrasi i koja je njihova simbolika, od jelke, adventskog vijenca pa sve do jaslica i brojnih drugih ukrasa i običaja. No, kako se u suvremenom svijetu, koji je svjestan svog bogatstva, mijenjaju standardi, tako se promijenilo i tumačenje Božića. Iz svega se nastoji istisnuti kršćanski značaj i zamijeniti ga nekim svjetovnim i potrošačkim tumačenjima. Kršćansko srce trebalo bi naći mjeru u ovom vremenu prevelikog konzumerizma koje nam pokušava ukrasti Božić. Od brojnih lampica i svjetlucavih ukrasa došli smo u veliku opasnost da od industrijskog svjetla ne prepoznamo pravo svjetlo koje će doći rasvijetliti našu tamu. Don Mario ističe da je u ovim predbožićnim danima vrlo važna priprava na koju nas Crkva poziva i da se u onoj svetoj božićnoj noći dogodi eskalacija radosti kada u jaslicama ugledamo svoga Spasitelja.

Na samom kraju, don Mario je iznio svoju idealnu postavu jaslica te kako bi ih on uredio, a svima je preporučio i jedan pravi božićni film, „Priča o Isusovom rođenju“. U božićnoj čestitci mladima je poručio da u svojim srcima usvoje malog Isusa i da On u njima raste.

Susret je, uz samo predavanje, obogaćen pjesmama i filmovima u produkciji Hrvatskoga nadzemlja, a sve je zaključeno prigodnom božićnom čestitkom i meditacijom.

Svi oni koji susret nisu pratili za vrijeme livestreama, mogu ga pogledati na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskoga nadzemlja te Nadzemlje pratiti i na Instagram profilu.

Sljedeći susret održat će se 19. siječnja.