Na današnjoj općoj audijenciji uz papu Franju sjedio je patrijarh Koptske pravoslavne Crkve Tawadros II. Bilo je to rijetko, ali i iznimno važno svjedočanstvo bratske ljubavi između dvije Crkve. Inače, ovih dana slavi se 50. obljetnica „Zajedničke kristološke deklaracije“ koju su papa Pavao VI. i tadašnji papa Shenoud III. potpisali 10. svibnja 1973. godine. Tom prilikom prvi puta su se susreli Rimski biskup i Papa Koptske pravoslavne crkve  u više od 1000 godina.

Deklaracijom su okrunjene godine ekumenskog i teološkog dijaloga između Katoličke i Koptske pravoslavne crkve nakon Drugog vatikanskog koncila. To je također označilo kraj kristološke kontroverze koja je nastala nakon Kalcedonskog koncila 451. godine. Sjedište Koptske pravoslavne Crkve je u Aleksandriji i ona danas predstavlja najveću crkvu u Egiptu koja okuplja oko 90 posto tamošnjih kršćana.

Nakon obraćanja Njegove Svetosti Tawadrosa II., Papa je uputio svoj pozdrav.

Na kraju opće audijencije, Sveti Otac i Njegova Svetost Tawadros II. izmolili su Očenaš i udijelili svoj blagoslov prisutnim vjernicima.

Pozdrav Svetoga Oca Franje patrijarhu Tawadrosu II.

Braća i sestre!

S velikom radošću danas pozdravljam Njegovu Svetost Tawadrosa II., papu iz Aleksandrije i patrijarha Stolice Svetoga Marka, kao i mnogopoštovano izaslanstvo koje je u njegovoj pratnji.

Njegova Svetost Tawadros prihvatio je moj poziv da dođe u Rim kako bi zajedno sa mnom proslavio pedesetu obljetnicu povijesnog susreta pape svetog Pavla VI. i pape Shenoude III. godine 1973. Bio je to prvi susret rimskog biskupa i patrijarha Koptske pravoslavne Crkve, čiji je vrhunac bilo potpisivanje nezaboravne zajedničke kristološke izjave, upravo na današnji dan, 10. svibnja. U sjećanje na taj događaj, Njegova Svetost Tawadros došao me posjetiti prvi puta 10. svibnja prije deset godina, nekoliko mjeseci nakon njegova i mojeg izbora, te je predložio da se svakog 10. svibnja slavi „Dan koptsko-katoličkog prijateljstva“ koji od tada slavimo svake godine.

Nazovemo jedan drugoga, šaljemo jedan drugom pozdrave i ostajemo dobra braća, nismo se svađali!

Dragi prijatelju i brate Tawadrosu, hvala Ti što si prihvatio moj poziv na ovu dvostruku obljetnicu. Molim se da svjetlo Duha Svetoga obasja Tvoj posjet Rimu, važne susrete koje ćeš ovdje imati, a posebno naše osobne razgovore. Od srca Ti zahvaljujem na Tvom predanom zalaganju na sve većem prijateljstvu između Koptske pravoslavne crkve i Katoličke crkve.

Svetosti, dragi biskupi i svi vi dragi prijatelji, zajedno s vama molim Svemogućeg Boga da nam, po zagovoru svetaca i mučenika Koptske crkve, pomogne rasti u zajedništvu, u jedinstvenoj i svetoj vezi vjere, nade i kršćanske ljubavi. Kad smo kod mučenika Koptske crkve, a to su ujedno i naši mučenici, želim podsjetiti na mučenike na libijskoj plaži, koji su mučenicima proglašeni prije nekoliko godina.

Molim sve prisutne da se mole Bogu da blagoslovi posjet pape Tawadrosa Rimu i štiti cijelu Koptsku pravoslavnu crkvu. Neka nas ovaj posjet dovede korak bliže blagoslovljenom danu kad ćemo biti jedno u Kristu! Hvala!

U sklopu pozdrava na poljskom jeziku

[…] Sveti Franjo Ksaverski uči nas da naviještanje evanđelja na periferijama svijeta uvijek ide ruku pod ruku s pružanjem pomoći na zdravstvenom i odgojnom polju. Ova potpora, kao i naša molitva za mir, potrebna je i razorenoj Ukrajini. Dok u svibnju sudjelujete u marijanskim molitvama, moleći krunicu, sjetite se prije svega žena i djece stradalih u ratu. Od srca vas blagoslivljam!

U sklopu pozdrava na talijanskom jeziku

[…] Pozivam sve na molitvu Djevici Mariji u njoj posvećenom mjesecu. Njoj, tješiteljici žalosnih i Kraljici mira, povjeravam napaćenu Ukrajinu.

Moj blagoslov svima vama. Sada ćemo s patrijarhom Tawadrosom svi zajedno izmoliti Očenaš, a zatim ćemo patrijarh Tawadros i ja udijeliti blagoslov.