Papa Franjo prihvatio je ostavku zapovjednika Žandarmerijskih snaga Države Vatikanskoga Grada Domenica Gianija, priopćio je 14. listopada Tiskovni ured Svete Stolice. Njegova ostavka uslijedila je nakon što su u talijanskim medijima objavljene povjerljive odredbe o učincima nekih administrativnih ograničenja koja su nametnuta osoblju Svete Stolice.

Riječ je o mjerama protiv petero službenika koji su pod istragom i koji su suspendirani u akciji od 1. listopada, a bili su djelatnici Državnog tajništva i Vatikanskom financijsko-obavještajnog tijela. Već idućeg dana pojedini talijanski mediji objavili su povjerljive odredbe o ograničenjima koja su im nametnuta, među kojima je i ograničeni ulazak u Vatikan, a koje je potpisao upravo Giani. Time je, kako se navodi u priopćenju, nanesena šteta dostojanstvu spomenutih osoba i ugledu žandarmerije.

Kako bi se osigurao nesmetani tijek istraga koje su u tijeku a kojima koordinira promicatelj pravde i koju provode pripadnici žandarmerije, budući da je u ovome času nepoznat materijalni počinitelj koji je sa spomenutim odredbama – pridržanima za osoblje Žandarmerije i Papinske švicarske garde – izašao u javnost, Domenico Giani, premda ne snosi nikakvu osobnu odgovornost u toj stvari, podnio je ostavku Svetom Ocu iz ljubavi prema Crkvi i vjernosti Petrovom nasljedniku, ističe se u današnjem priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Prihvativši ostavku, Sveti Otac zadržao se u dugom razgovoru sa zapovjednikom Gianijem i izrazio mu zahvalnost za tu njegovu gestu, prepoznavši u njoj izraz slobode i institucionalne osjetljivosti, koja služi na čast zapovjedniku Gianiju i službi koju je s poniznošću i diskrecijom obavljao u službi Papi i Svetoj Stolici, dodaje se u priopćenju.

Papa Franjo podsjetio je i na dvadeset godina njegove neupitne vjernosti i odanosti i naglasio kako je, pružajući izvanredno svjedočenje u mnogim dijelovima svijeta, zapovjednik Giani znao graditi i jamčiti trajno ozračje nesputanosti i sigurnosti oko Svetog Oca.

Opraštajući se od Domenica Gianija Sveti Otac zahvalio mu je i na izuzetnoj stručnosti iskazanoj u obavljanju brojnih osjetljivih zadaća, također na međunarodnoj razini, kao i na razini neupitne profesionalnosti koju je uveo u Vatikansku žandarmeriju, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

IKA | Bitno.net