Govoreći o naviještanju evanđelja poganima, kako je opisano u čitanju iz Djela apostolskih, Sveti je Otac istaknuo da i danas valja imati „apostolsku hrabrost“ kako kršćanski život ne bi postao „muzej uspomena“.

U životu Crkve od temeljne je važnosti otvorenost novìnama Duha Svetoga. Mnogi su u apostolskom vremenu možda bili uznemireni time što se evanđelje naviještalo nežidovima, ali Barnaba – došavši u Antiohiju – „obradova se“ jer je vidio da je obraćenje pogana Božje djelo. Premda je još prorok Izaija navijestio da će Gospodin doći kako bi spasio sve narode, mnogi to nisu shvatili:

„Nisu shvatili da je Bog Bog novìnâ“ – rekao je Papa. Nisu shvatili „da je Duh Sveti došao upravo zato: kako bi nas obnovio“ i kako stalno na taj način djeluje. „To pomalo ispunja strahom. U povijesti Crkve od tada pa sve do danas možemo vidjeti koliko je straha od iznenađenjâ Duha Svetoga.“

Međutim – dodao je – „postoje novìne i novìne!“ Za neke se „vidi da su od Boga“, dok druge to nisu. Kako ih razlikovati? „Duh Sveti je taj koji daje vidjeti istinu“ – odgovorio je. Sami, s našom pameti to ne možemo, jer – prema Papinim riječima – možemo proučavati čitavu povijest spasenja, studirati svu teologiju, ali bez Duha Svetoga nema razumijevanja. Duh Sveti je taj koji nam daje shvatiti istinu; odnosno On nam daje da prepoznamo Isusov glas“.

Napredovanje Crkve djelo je Duha Svetoga. Što mi je međutim činiti – upitao je Papa – kako bih bio siguran da slušam Isusov glas i da poticaji koje osjećam dolaze od Duha Svetoga? Odgovor je: moliti. „Bez molitve, za Duha nema mjesta“ – napomenuo je Sveti Otac. Zato valja moliti, kako bi nam Gospodin darovao Duha Svetoga te bismo mogli uvijek razlučivati što nam je napraviti.

Crkva napreduje s Božjim iznenađenjima, s novìnama Duha Svetoga – nastavio je Papa. Međutim, moramo razlučivati, a da bismo razlučivali, moramo moliti. Sveti Petar, pun Duha Svetoga, vidio je evangelizaciju pogana i rekao: „Tko sam ja da tu niječem krštenje?“. On je taj koji nas čuva od pogreške – objasnio je Papa.

Jednostavno „raditi stvari kako smo ih uvijek radili“ – napomenuo je Papa – alternativa je koja vodi u smrt. Stoga je potaknuo da „riskiramo, u molitvi i poniznosti, i prihvatimo ono što Duh Sveti traži da promijenimo“. Homiliju je zaključio molitvom da nam Gospodin udijeli milost da se ne bojimo kad nam Duh Sveti kaže da učinimo korak naprijed, te apostolsku hrabrost kako naš život ne bi postao „muzej sjećanja“.

Radio Vatikan | Bitno.net