Papa Franjo uputio je 17. lipnja videoporuku organizaciji „Apostleship of the see“ (Apostolat mora) poznatoj i kao „Stella Maris“ u kojoj ohrabruje moreplovce koji se nalaze u poteškoćama nastalima zbog pandemije koronavirusa, objavio je Vatican News.

Sveti Otac je zahvalio moreplovcima za njihovu pomoć u opskrbljivanju čovječanstva unatoč postojećem riziku. „Vaš rad kao mornara i ribara postao je još važniji u osiguravanju hrane i ostalih osnovnih potrepština velikoj ljudskoj obitelji“, rekao je Papa te dodao kako su njihov posao i životi u posljednje vrijeme doživjeli velike promjene te su trebali podnijeti mnoge žrtve. „Duga razdoblja provedena na brodu bez mogućnosti iskrcavanja, razdvojenost od obitelji, prijatelja i domovine te strah od zaraze“ su teško breme, ustvrdio je.

Prema UN-ovoj agenciji između 150 i 200 tisuća moreplovaca se zbog mjera zaštite ne može iskrcati. Mnogi su ispunili svoje ugovore ali moraju ostati na brodovima. Među njima se često javljaju zdravstvene mentalne poteškoće te psihička iscrpljenost.

Papa im se izravno obratio. „Znajte da niste sami i niste zaboravljeni. Vaš rad na moru vas često razdvaja od drugih ali ste mi blizu u mojim molitvama i mislima kao i u onima kapelana i volontera Stelle Maris. Podsjetio je kako su Isusovi prvi učenici bili ribari te svakom moreplovcu uputio „poruku i molitvu nade, podrške i utjehe za sve tegobe s kojima se moraju nositi“. Ohrabrio je također i sve koji moreplovcima pružaju pastoralnu skrb i duhovnu potporu.

„Neka Gospodin blagoslovi svakoga od vas, vaš rad, vaše obitelji i neka vas Blažena Djevica Marija, Zvijezda mora, uvijek čuva. Blagoslivljam vas i molim za vas, a vas molim da ne zaboravite moliti za mene.“

Organizacija Apostolat mora osnovana je u Glasgowu u Škotskoj početkom 20. stoljeća kao mreža kapelanija u lukama diljem svijeta. Danas ima 216 kapelanija u 311 luka u više od 30 zemalja, objavio je Vatican News.